Prachtig

Femleest Femleest
8 mrt 2023

De verloren dromen van Valeria is de tweede historische roman die Aline van Wijnen heeft geschreven. Na haar eerste historische roman was ik heel enthousiast en daarom ook extra benieuwd naar haar tweede historische roman. En wat heeft ze dit boek prachtig weten neer te zetten. Je wordt door de prachtige schrijfwijze van Aline van Wijnen op een hele mooie manier de geschiedenis ingetrokken. Een verhaal om nooit te vergeten.

In ‘De verloren dromen van Valeria’ volgen we grotendeels het verhaal van Tara, zij werkt als journaliste. Maar zou graag haar werk anders doen en ook haar relatie met de getrouwde Xavier zit haar niet lekker. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, stuit ze op een prachtige baljurk die ooit van de gravin Vygotski is geweest. De jurk maakt haar nieuwsgierig naar de geschiedenis erachter en ze gaat dan ook op onderzoek uit. Niet wetende dat daar een heel groot verhaal achter zit.

Naast het verhaal van Tara, leer je ook de geschiedenis kennen. De geschiedenis van Valeria Vygotski. Je leert haar kennen als een jonge vrouw die uitkijkt naar het bal, waar ze haar grote liefde weer gaat zien. En die liefde is wederzijds, maar voordat ze met elkaar kunnen verloven wordt Vladimir Zabolotski uitgezonden om zijn dienstplicht te vervullen in de Eerste wereldoorlog. Na jaren van oorlog en de daaropvolgende communistische revolutie krijgt Valeria geen antwoord meer op haar brieven. En na verloop van tijd is er ook geen spoor meer te vinden van Valeria. Wat is er met ze gebeurd en gaan ze elkaar ooit nog weerzien?

Al na de proloog word je het verhaal ingetrokken, nieuwsgierig gemaakt naar wat er precies is gebeurd. En gaandeweg het verhaal kom je steeds meer te weten over Valeria en Vladimir. Als ik even heel eerlijk moet zijn, had ik tijdens het lezen niet zoveel met de geschiedenis van deze tijd. Maar daar doet het verhaal totaal niet ten onder. Het verleden van deze twee personen heeft Aline zo mooi weten neer te zetten.

Het is dan ook moeilijk om te stoppen met lezen in dit verhaal, je wil telkens meer weten over de personages. Hoe is het de twee geliefden vergaan de afgelopen jaren? Krijgen ze een gelukkig einde of zal het altijd een triest einde houden? Je ziet het verhaal niet alleen door de ogen van Tara die haar onderzoek doet. Maar ook door de ogen van de personen zelf en dat is heel mooi verweven in het verhaal. Het heden en verleden zijn heel mooi gecombineerd, wat dit verhaal tot een prachtige historische roman maakt. Aline van Wijnen heeft zichzelf weer bewezen door met dit verhaal weer een prachtig liefdesverhaal neer te zetten. En het doet jou als lezer verlangen naar meer, wellicht kan Tara ons ooit weer meenemen in een nieuwe zoektocht.

Deze recensie is eerder verschenen op Femleest

Meer recensies van Femleest