Liefdevolle en prachtige hommage aan Ronald en Olga

Galinka van Bokhorst 15 augustus 2025
Een prachtige hommage aan Ronald en Olga waarbij de Amsterdamse sfeer en liefde zo voelbaar is en je echt meeleeft en meevoelt met alle personages.

Wat heb ik genoten van dit prachtige verhaal waar de liefde door de bladzijden heen voelbaar is. De Amsterdamse sfeer, de liefdes tussen alle personen in het boek zijn zo beschreven dat je meeleeft met de personen. Wendy Louise schrijft voor mij beeldend en ik zag dan ook gewoon de situaties voor me en ook de kwajongensstreken van Ronald zag ik voor me. Het verhaal is opgedeeld in 4 delen: de vriendengroep, Ronald , Olga, en de ballerina en het zwarte schaap. Boven bijna elk hoofdstuk staat een jaartal met datum en leeftijd van Ronald of Olga waardoor er een mooie tijdlijn ontstaat. De voetnoten waren ook fijn hoewel die me wel iets afleidden van het verhaal en daardoor had ik ze misschien pas later achteraf in het boek gelezen. Een verhaal dat begint in oorlogstijd waarbij de operette DOS een belangrijke rol speelt. Je krijgt een inkijkje in het “normale” leven van Willem en Setta, Louis en Fie, Han en Lien, Totti en Dirk tijdens de oorlog. Wat verder gaat na de oorlog in de jaren ‘50 en ‘60.
Je voelt Ronald en Olga ook echt groeien en dat is heel fijn want je beleeft hun hoogtepunten en hun strubbelingen echt mee. Je ziet Ronald groeien van dat jongetje van de piesnazi naar een stoere zeeman met een klein hartje (ruwe bolster met een blanke pit). Naast de Amsterdamse humor die aanwezig is in dit boek zijn ook de pure en rauwe gevoelens en emoties aanwezig. Momenten die een lach op je gezicht toveren en zeker ook momenten waarbij je een brok in de keel voelt en een traantje moet laten. Setta’s “Gedeelde smart is nog altijd halve smart.“ of Fie’s “In de haast van de dag vergeten we zoveel. Het waarderen van de mooie dingen om mij heen“ zijn 2 mooie quotes uit het boek. Ik heb de personages van Setta, Willem, Louis en Fie en natuurlijk ook Ronald en Olga echt in mijn hart gesloten. Je wilt gewoon doorblijven lezen in het boek, doordat je wil weten of en hoe lang het duurt voordat Olga en Ronald liefies worden.

Ik geef dit boek 5 sterren want het is een mooi hartverwarmend liefdesverhaal ondanks dat de voetnoten me iets van het mooie verhaal afleidde.

Wendy heeft 5 jaar over het schrijven van dit boek gedaan en het is toch wel heel erg fijn dat haar vader Ronald de eerste hoofdstukken nog heeft kunnen lezen.

Dat Simone Kleinsma het luisterboek heeft ingesproken is helemaal erg leuk. Willen jullie weten waarom dan zou ik zeggen lees het boek.

Meer recensies van Galinka van Bokhorst