Advertentie

Deepa Anappara was jaren journaliste in India. Ze wilde er graag de misstanden en verdwijningen van kinderen aan de kaak stellen ,die plaats vinden in de sloppenwijken. Omdat ze columns schreef en dit haar erg beperkte lukte haar dat niet. Toen ze verhuisd was naar Engeland om te studeren greep ze haar kans en schreef dit debuut. Voor het verscheen won ze er zelfs al prijzen voor, waarschijnlijk omdat het thema en haar woordgebruik indrukwekkend te noemen zijn.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld door Jai ,een negenjarige hindoe jongen die met zijn ouders en oudere zus in een 1 kamer “woning” in de sloppenwijk woont.
Hij heeft een grote fantasie wat ook nog eens gevoed wordt doordat hij veel naar de serie Police Patrol kijkt. De enige rijkdom die het gezin heeft is namelijk een tv die dan ook veel aanstaat in hun armoedige hutje. Jai en zijn vrienden; Faiz, een moslim jongen, en Pari , een erg slim meisje, gaan naar school,waar ze tussen de middag een gratis warme maaltijd krijgen. Voor hem de belangrijkste reden om te gaan. Op school regeert Kwart ( Eshwar ) de zoon van de Pradhan( bestuurder )van de basti , met zijn bende. Dan verdwijnt er opeens een jongen , Bahadur, uit hun klas. De hele basti is van slag en verzamelt zich bij de ouders van de jongen. Er zijn verschillende meningen waar hij zou kunnen zijn of wie hem heeft meegenomen. Jai gaat met zijn vrienden op onderzoek uit, gaat zelfs naar de Boot Bazaar, die naast hun basti ligt. Hij ontdekt dat Bahadur er bij de elektronica/reparatie winkel van Hakim werkt om op die manier te kunnen bijdragen aan het huishouden.
Met zijn vriend Faiz ( een moslim jongen) stapt Jai op de paarse metrolijn in de hoop daar meer te weten te komen. Voor dit doel heeft hij geld van zijn moeder gestolen wat zij overhield van haar werk bij een mevrouw in de Hifi wijk. Helaas loopt het spoor daar dood. Wel ontmoet hij er een jongen die daar voor de weggelopen kinderen probeert te zorgen ( Goeroe) Het vriendje van Bahadir, Omvir verdwijnt een paar dagen later ook opeens. Omvir hielp zijn vader die een strijkwallah is,( strijkt voor andere mensen) Omvir is niet van plan om dat werk later ook te gaan doen, maar nu zit er niets anders op. Hij moet meehelpen net als veel andere kinderen die in de basti hun ouders moeten helpen.
Een paar dagen later verdwijnt er een meisje ( Aanchal ) van 16. De basti weet niet meer waar ze ook toe is, de theorieën wisselen elkaar af. Gaat het nu echt tussen de moslims en hindoes ? Er circuleren de vreemdste geruchten, vooral als er ook nog de kop van een buffel, die iedereen eigenlijk als heilig beschouwde, wordt afgehakt. Als een rode draad loopt het onderzoek van de corrupte politie ,die zich graag om laat kopen maar niet echt op onderzoek uitgaat, door het verhaal .
Weer verdwijnt er een meisje nu Chandni van 5 jaar, er zit dus totaal geen logica in de verdwijningen qua leeftijd , geloof of gender. Inmiddels heeft de moeder van Jai , hun belangrijkste spullen in een kleed bij de deur gelegd want ze zijn allemaal bang dat door de onrust de pradhan ( bestuurder) van de basti zal besluiten om de wijk met bulldozers plat te maken. De hele basti leeft voortdurend met deze angst, ze weten dat de corrupte politie ze niet zal helpen.
Er verdwijnen weer 2 moslim kinderen uit een zelfde gezin, van 9 en 11 jaar, een jongen en een meisje.
Jai voelt zich schuldig dat hij geld van zijn moeder heeft gepikt en gaat in de bazaar in de theekraam van Duttaram werken . Als hij een paar zondagen heeft gewerkt kan hij het geld weer terug stoppen...Hier, in de Boot bazaar, komt Jai ook in aanraking met een stevige kerel die hij de worstelaar noemt. Deze man ( Varun) vraagt hem of hij dit werk wel wil doen, of hij hem soms moet helpen ?
Jai worstelt met alle verdwijningen , hij mag alleen nog maar naar school samen met zijn vrienden ( Pari en Faiz) Ook zijn zusje Runu mag alleen nog maar op pad als er iemand meegaat. Zij zit in een estafette groep waarvan ze de snelste is, en wil geen training over slaan. Samen met Jai verzinnen ze smoesjes om toch het huis uit te kunnen. Maar haar ouders verbieden haar nog langer te gaan trainen. Als Runu- Didi bij haar ploeg en coach wegloopt nadat ze heeft moeten vertellen dat ze niet meer kan komen trainen, stort haar hele leven in, zij verdwijnt.....
De zoektocht van de basti wordt uitgebreid naar de Bazaar en de vuilnisbelt. Zelf concludeert Jai dat de transformator tempel een belangrijke rol lijkt te spelen bij alle verdwijningen.
Dan doen de kinderen van de man die de vuilnisbelt afstroopt een belangrijke ontdekking. Ze vinden een blauwe bak waar spulletjes in zitten van de verdwenen kinderen. Ze beschrijven de man die ze daar mee hebben zien lopen en na wat zoek werk weten ze waar hij werkt. Een grote groep mensen gaat naar het Hifi gebouw ( Golden Gate) waar hij de conciërge is van een penthouse. Ze breken in en dan doet Pari een ontdekking in een prullenbak ( oa een doekje met chloroform ) Ze zitten op het goede spoor van de dader, de eigenaresse weet van niks maar ze weten nu wie ze zoeken.
Na lang aandringen gaan ze met de politie en de pradhan naar het opgegeven adres, waar de dader samen met zijn vrouw ,wordt gearresteerd.
Hij is schuldig aan alle verdwijningen, en bekent dat hij de lijken in stukken overal verstopt heeft. Niet echt duidelijk wordt waarom ( kinder porno of organen roof ?)
Wel is door dit alles de hele dynamiek in de basti voorgoed veranderd. Pari gaat omdat ze heel goed kan leren naar een andere school. Faiz en zijn familie gaan in een moslim wijk wonen want ze voelen zich niet meer veilig.
En Jai moet wennen aan het leven zonder zijn zus en zijn vrienden.

Reacties op: Inkijkje in het leven in een sloppenwijk , in India.

31
Djinn patrouille op de Paarse Lijn - Deepa Anappara
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners