Een heerlijke thriller om in onder te duiken en nooit meer boven te komen

GraFie GraFie
30 mrt 2021

Waarom wordt de vrouw al zo lang als minder beschouwd?
Bij de eerste lessen godsdienst leren we allemaal dat Eva een zonde begaat door van de verboden vrucht in het hof van Eden te eten. Adam, anderzijds, zou hier geen enkele schuld aan hebben. Waarom is dat eigenlijk allemaal zo, en is dit wel waar? Die vraag stelt Magda zichzelf ook tijdens het schrijven van een boek over de vrouwen uit de bijbel. Ze doet verbazingwekkende ontdekkingen, zoals dat Eva misschien niet de allereerste vrouw was en dat Michelangelo zijn bekende werk in de Sixtijnse Kapel misschien niet helemaal is wat het lijkt. Hebben we de verhalen van de bijbel misschien jarenlang verkeerd geïnterpreteerd?

Magda's ex, Frank, is een bekende slangendeskundige. Zijn passie voor slangen gaat zo ver, dat hij in zijn eigen huis zelfs een aantal slangen houdt. Wanneer Hugo, een uiterst gelovige man en deel van dezelfde pinkstergemeente, hem vraagt om gifslangen mee te brengen naar een bijeenkomst, doet Frank dit zonder veel aarzeling. Hij beseft niet welke gevaarlijke en krankzinnige plannen Hugo hiermee heeft. Hugo wil namelijk bewijzen dat de bijbel een letterlijke betekenis heeft door de slang om de beurt vast te houden. Wanneer iemand gebeten wordt, beslist God of diegene het waard is om gered te worden of niet. Helaas volgt Frank Hugo blindelings en denkt hij niet heel erg veel na welke impact hij heeft. Franks huidige vriendin Cat, ook de beste vriendin van Magda, vindt zijn vriendschap met Hugo helemaal niets en voelt dat hun relatie op de proef gesteld wordt.

Tot Frank op een gegeven moment dood aangetroffen wordt... met een slang op zijn lichaam.

'Het Evacomplex' is geschreven door Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg, en duo dat wonderen kan verrichten met hun samenwerking. Het verhaal is een thriller, met vele historische weetjes en bedenkingen erdoorheen geweven. Die combinatie is perfect afgewogen, waardoor het boek leest als een sneltrein en zalig lang blijft nazinderen in je gedachten. Hoewel ik niet echt een thriller-fan ben, heb ik toch echt genoten van dit boek omwille van de vele theorieën rond de bijbelverhalen. Volgens mij is een thriller echt wel geslaagd als je tijdens het lezen zelf ook angst en emotie ervaart. En geloof me, bij alle scènes met slangen kreeg ik onmiddellijk kippenvel :-). Dit boek is een mengeling van voortdurende spanning, vriendschap, geloof, actie en nog zoveel meer. Het is een verhaal dat je tot nadenken zet en je visie op de bijbelverhalen voor altijd verandert.

Meer recensies van GraFie