Dit boek raakt je zo erg dat het pijn doet

Gundiscover Gundiscover
13 mrt 2026

Soms raakt een boek je zo hard, dat het oude herinneringen wakker maakt die je liever vergeten was.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Het eerste hoofdstuk van 5165 is superkort, maar de spanning staat meteen messcherp. Vanaf de allereerste bladzijde wil je weten hoe dit verder zal verlopen. Doorlezen is de boodschap — en stoppen blijkt al snel geen optie meer. De korte hoofdstukken nemen je telkens mee naar een ander moment in het verhaal. Die afwisseling werkt: het maakt het geheel iets beter verteerbaar, want anders zou het waarschijnlijk te zwaar worden om alles in één ruk te lezen. Vergis je echter niet… dit is en blijft een verhaal dat onder je huid kruipt en daar nog lang blijft zitten.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Die intensiteit voelde ik al vanaf het moment dat ik het eerste blad omsloeg. Het verhaal start in 1973 — mijn geboortejaar — en meteen voelde ik een onverwachte connectie. Het volgende hoofdstuk speelt zich af in 2003, het jaar waarin mijn oudste zoon werd geboren. Het heeft inhoudelijk niets met elkaar te maken, maar toch raakte het iets bij mij. Daarbovenop moest ik denken aan een gebeurtenis uit mijn kindertijd, toen ik 7 of 8 was en een man me op straat probeerde mee te lokken met een pop. Ik ben toen keihard beginnen lopen. Alleen al de gedachte aan wat er had kunnen gebeuren… Dit boek heeft duidelijk heel wat losgemaakt.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Je voelt ook meteen sympathie voor de hoofdpersonage. Het verhaal is bijzonder sterk uitgewerkt, met veel details, maar nooit té veel. Alles klopt en draagt bij aan de intensiteit van het geheel.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Vanaf het moment dat dit boek verscheen, bleef één vraag door mijn hoofd spoken: wat betekent die titel eigenlijk, 5165?Pas op het einde van het boek werd dat volledig duidelijk; en dat moment kwam hard binnen. Zorg maar dat je zakdoekjes in de buurt liggen, want dit boek laat je niet onberoerd. Zowel het begin als het einde zijn enorm pakkend. Op het einde was ik dan ook compleet de kluts kwijt.
Dit boek heeft me diep geraakt. En eerlijk? Als er één boek is dat je dit jaar moet lezen, dan is het 5165 van Jerrad Hoff.

Meer recensies van Gundiscover