Sprakeloos....
Ook ik mocht "De man met de zwarte laarzen" lezen voor het selfpub cafe van Kim Verheugen en Shirley Pellikaan.
De cover geeft al heel duidelijk een stemmig gevoel en dat veranderd niet tijdens het lezen.
Vanaf pagina 1 begrijp je dat het gaat om een zwaar getraumatiseerde vrouw met heel veel schuldgevoelens opgelopen op haar 9e toen haar familie kennis maakte met "de man met de zwarte laarzen".
Het verhaal verteld afwisselend het verhaal van de 9 jarige Nina, die niet eens beseft dat ze Joods is en haar belevingen tijdens de oorlog en het verhaal van de volwassen Nina in 1967 die kennis maakt met een geheimzinnige en norse bejaarde.
Het is een rauw verhaal wat, nadat ik het boek had dicht geslagen, nog wel even in m'n hoofd heeft na zitten werken. Het einde is heftig maar geeft toch een lichtpuntje voor Nina. Want Nina gun je tijdens haar leven gewoon een keer mazzel en ondanks het zware thema maakt het einde het toch dragelijk. Maar het is O.G. Wilkins ook gelukt met het eind de "andere kant" een menselijker gezicht te geven. Maar om dat te kunnen begrijpen moet je echt zelf het boek lezen, wat ik echt aanraad.