Een gelaagde feelgood met een rauw randje
Diverse novelles en kortverhalen van Eveline Heijnen zijn al eerder op Boekencast besproken. Het eerste, echte papieren debuut van Eveline Heijnen verschijnt vandaag, 28 oktober! Ik had de eer om, vooraf aan het verschijnen, het boek al via een EPUB te mogen lezen.
Op een natte druilerige avond ploetert Amber voort op haar fiets om het vervolgens aan de stok te krijgen met een automobilist die het niet zo nauw neemt met de verkeersregels. Wanneer ze hem hiermee confronteert, gaat hij flink tekeer. De knappe Emir is overdonderend en Turks en tot Ambers schrik confronteert hij haar met haar eigen vooroordelen.
Wanneer een jaar later een rijinstructeur voor komt rijden, heeft ze precies de rijschool van Emir uitgezocht. Uiteraard gaat ze ervanuit dat het niets gaat worden, maar Emir blijkt lief, grappig, rustig en gevoelig te zijn. Zou het mogelijk zijn om de verschillen te overbruggen om het geluk bij elkaar te vinden?
Eveline Heijnen heeft een fijne, vlotte schrijfstijl en is af en toe heerlijk direct. Amber en Emir bevat alles wat een feelgood moet hebben: humor, aantrekken en afstoten en emoties. Wat dit boek als extra laag heeft, zijn de problemen waar je tegenaan kan lopen wanneer je met verschillende culturele achtergronden te maken hebt. Het zet je ook aan het denken, want hoe zit het met je eigen vooroordelen? Ik moet eerlijk zeggen: ik ben ze inderdaad tegengekomen in het boek.
We beleven het verhaal vanuit Amber. Hierdoor leer je haar steeds beter kennen en blijft Emir toch nog een beetje mysterieus. De personages worden goed uitgewerkt en je leert niet alleen de hoofdpersonen kennen, maar ook hun familieleden. De ‘witte’ familie van Amber en Emirs familie die al langer in Nederland woont dan Amber oud is. Hun uitdagingen, de pijn van het verleden en de invloed daarvan op de onderlinge familieverhoudingen komen langzaam naar boven.
Meerdere wendingen zorgen ervoor dat je wil doorlezen. Je wilt weten wat er gebeurt aangezien het vervolg nog alle kanten op kan. Dat zorgt voor een zekere spanning en soms zelfs een brok in je keel. Ik kreeg bij het verhaal een Romeo en Julia-gevoel: kan liefde de vooroordelen overleven?
Bij eerder door mij gerecenseerde kortverhalen gaf ik aan dat ik de diepgang miste. Met Amber en Emir heeft Eveline Heijnen een goed opgebouwd verhaal met diepgang afgeleverd. Het is een gelaagde feelgood met een rauw randje. Ik waardeer het boek met vier sterren