Heerlijke kerstfeelgood

Ingrid Do 16 december 2025
Hoe kan je de kerstdagen weer in je leven passen als je gezin niet meer compleet is? Sinds de moeder van familie De Koning drie jaar geleden is overleden, is kerst niet meer zoals het is geweest. Vader besluit om het niet in Nederland te vieren, maar huurt een knusse cottage in een Engels dorpje. Eigenlijk heeft niemand er zin in, maar ze moeten wel een week in het huisje doorbrengen, want hij heeft iets belangrijks te vertellen.

Het verhaal wordt verteld vanuit de drie vrouwelijke personen - Anouk, Elena, Livia. Twee zussen en de ex-vriendin van hun broer Daan waardoor je de onderlinge verhoudingen beter gaat begrijpen en op de hoogte bent van hun gedachten en geheimen. Het zijn echte mensen die zo je collega of buren kunnen zijn. Er zitten ook een paar heerlijke bijpersonen in. Vannessa Thuyns heeft een lekkere vlotte schrijfstijl waarbij de humor niet geschuwd wordt. Als je denkt dat het verhaal te voorspelbaar wordt, komt er toch nog een kleine twist. De iets diepere laag gaat over verlies, verdriet, rouw, liefde en een nieuwe balans vinden zonder dat het te zwaar wordt.

'Misschien zijn we niet compleet. Maar we zijn hier. En dat is genoeg. Voor nu.'

Zoals het een echte kerstfeelgood betaamt, heeft het een heerlijke kerstsfeer met een verlicht Londen, de typische Engelse cottage en uiteraard sneeuw terwijl je tijd doorbrengt met de mensen die je lief zijn. Precies het soort boeken dat we in deze periode nodig hebben.

Meer recensies van Ingrid Do