De laatste keer terug naar de bizarre wereld van Wonderland
En daar is dan het derde deel van de Wonderland-trilogie van A.G. Howard! Eerder werd ik door het eerste deel, Versplinterd, helemaal meegezogen in de bijzondere wereld van Alyssa. Daardoor keek ik erg uit naar het tweede deel, Verstoord, maar dat deel kon me niet betoveren. Uiteraard wilde ik graag het afsluitende deel van de trilogie lezen, maar was toch een beetje huiverig vanwege het tegenvallende tweede deel. Verstrikt gaat direct verder waar het vorige boek geëindigd is. Het zou dus kunnen zijn dat je hieronder spoilers leest over de eerdere boeken.
Deze limited edition is weer prachtig en past qua uiterlijk helemaal bij de andere twee delen, net als het bedrukte boekblok. Na het dramatisch afgelopen schoolbal vertrekken Alyssa en haar vader naar Wonderland om haar moeder en haar geliefden te zoeken. Ze heeft haar Wonderland-kant omarmt en wil zowel deze wereld als de mensenwereld redden. Hiervoor moet ze een duel aangaan met de Rode Koningin en de enige toegang naar haar is via de spiegel die beheerst wordt door gevaarlijke wezens. Uiteraard zijn Jeb en Morpheus weer van de partij, maar eindigt dit sprookje in: ze leefden nog lang en gelukkig?
Zoals aangegeven gaat het boek verder waar Verstoord is geëindigd. Persoonlijk hou ik ervan als er bij een vervolgdeel voorin het boek nog even een samenvatting wordt gegeven van de eerdere delen; gewoon om je geheugen even op te frissen en de personages weer duidelijk te krijgen. Als dat niet gebeurt, dan wordt meestal in de loop van het boek hier en daar wel aangegeven wat er in eerdere delen is voorgevallen. Dat was nu wat minder het geval en moest ik even diep graven om na te gaan wat er ook alweer aan de hand was. Zeker bij de vele personages die gedurende het verhaal voorbijkomen was dit fijn geweest. En vergeet ook niet de vaart die het boek heeft. Je vliegt van actie naar actie om door te varen naar de volgende aanvaring of krachtmeting. Het is soms iets te veel vaart en daarbovenop het gevoel hier en daar in herhaling te vallen.
Waar ik in het tweede deel de in Versplinterd gecreëerde wereld miste, maakte Verstrikt het weer helemaal goed. Je wordt weer helemaal meegezogen in de bizarre en fantasierijke wereld van Wonderland. Wonderland bestaat uit verschillende werelden en omgevingen die zo beschreven zijn dat je ze helemaal voor je ziet. De meest rare en bizarre wezens komen voorbij. Je kunt het zo gek niet verzinnen of Alyssa komt ze tijdens haar avontuur tegen. Net als de bijzondere gebruiken die deze wezens hebben. Al is het wel zo dat sommige gebruiken c.q. handelingen in de voorgaande delen voorbijkwamen. Je weet echter niet altijd meer hoe het zat en verdere uitleg wordt niet gegeven.
De hoofdrolspelers, Morpheus, Jeb en Alyssa, maken allemaal een verandering door. Op deze verandering ga ik niet te ver in, want dan verklap ik te veel. Maar het is wel verrassend en tevens onverwacht. Het maakt ze niet altijd even likeable, maar het is een goed teken wanneer een auteur dat bij je kan losmaken. Alyssa gaat zich steeds meer koningin van Wonderland voelen en moet een flink gevecht voeren om Wonderland te behouden. Maar niet alleen met de koningin voert ze een strijd; ook innerlijk woedt deze. Het zet je aan het denken over goed en kwaad in je persoonlijkheid en hoeverre dat ook in jezelf huist. Uiteraard blijft de driehoeksverhouding onderdeel van het verhaal waarbij Alyssa een keuze moet maken tussen de twee mannen die een enorme aantrekkingskracht op haar hebben.
Verstrikt nam me weer helemaal mee naar de bizarre wereld van Wonderland. Het heeft het eerste deel van de serie niet kunnen evenaren of overtreffen, maar Verstrikt is een goed slot van de trilogie. Ik waardeer het boek met 4 sterren.