Niet het boek met antwoorden, maar wel een aanrader
De basis voor dit boek ligt in 2015 toen een gezamenlijke vriendin vond dat Lisa en Daniel perfect bij elkaar pasten. Lisa ontving een berichtje van Daniel en reageert met “Is dit hem? De enige echte?”. Daniels reactie hierop “Dat is voer voor complottheorieën. Er zijn onbevestigde berichten dat dit een dubbelganger is…..”. Lisa was meteen verkocht. Tien jaar later zijn ze nog steeds bij elkaar en de ouders van een baby.
Samen hebben ze de podcast “De complottenpyramide” waarbij ze dieper ingaan op de absurde en spannende verhalen die rondom complotten hangen. In het boek Dit kan geen toeval zijn behandelen ze niet alleen de meest uiteenlopende complottheorieën, maar ze gaan zelfs een stuk verder. Ze kijken hoe je zelf een complot kunt ontwikkelen dat geloofwaardig is en waarin heel veel mensen gaan geloven.
Toen ik zag dat het boek zou verschijnen was mijn interesse direct gewekt. In bijna iedereen schuilt in meer of mindere mate een complotdenker. Ik zou kunnen beweren dat ik totaal niet in complotten geloof, maar dan lieg ik. In sommige gevallen kan ik best begrijpen dat je je twijfels hebt bij hetgeen er is gebeurd. In andere situaties kan ik me gewoon niet voorstellen dat iemand überhaupt gelooft dat er een sinister plan van een grote groep samenzweerders achter zit die dat ook al jaren, soms zelfs decennia of eeuwen lang geheim weet te houden.
De cover is vrij eenvoudig: de titel, de subtitel Alles over complottheorieën en wat erachter schuilgaat en een top van een ijsberg. Zoals je weet is de ijsberg die je boven water ziet slechts een klein gedeelte van het geheel. En dat past uitstekend bij de inhoud van het boek, want wat ligt er onder de oppervlakte? Wat kun je niet zien en ligt diep verborgen!?
Het boek is opgedeeld in drie delen: je theorie, je onderbouwing en je verdediging. Iedere deel bestaat uit vier of meer hoofdstukken waarin ze een stuk informatie geven en dan een complottheorie toelichten. Zo kan je lezen over de illuminati, Pizzagate, chemtrails, de dood van Diana en de Bijlmerramp. Het is heel toegankelijk geschreven met serieuze informatie, maar ook een humoristische toon.
Door de combinatie van theorie en de toepassing ervan op het complot wil je steeds weer een hoofdstuk verder lezen. Er wordt ingegaan op de verschillende denkwijzen en hoe dat kan leiden naar complot denken. De psychologische trucjes waar de reclamewereld en winkels gebruik van maken komen voorbij en dan moet je toegeven dat je daar zelf ook af en toe intrapt. Bij de meeste theorieën is het redelijk respectvol naar de andersdenkenden toe.
Het is niet het boek met antwoorden, maar het is wel verhelderend om te lezen hoe de theorieën tot stand komen, hoe de psychologie werkt en hoe complotdenkers denken. En wie weet, is alles in dit boek niet waar en hebben zij toch gelijk!? Iedereen die meer wil weten over complot denken raad ik aan om dit zeer interessante boek te lezen. Ik waardeer Dit kan geen toeval zijn met 4 sterren.