Heerlijk gruwelijke thriller
De naam Sam Holland is geen onbekende naam in thrillerland. Deze Britse auteur noemt zichzelf een ‘serial killer nerd’ vanwege haar fascinatie voor moordenaars, misdadigers en de kwaadaardige kant van de mens. Ze heeft in Nederland inmiddels vier boeken uitgebracht waarvan er twee met de thrillerprijs Max Vleermuis zijn bekroond. De countdown killer is het vierde boek in de Major Crimes-serie. Eerder verschenen De echoman, De 20 en De poppenmeester.
Om middernacht laat een vrouw, volledig in tranen, een tas vol dvd’s achter bij de balie van het politiebureau. Vol afschuw bekijkt inspecteur Cara Elliott de dvd’s, want hierop staan de daden van een moordenaar. Deze werkt volgens een vast stramien: er is een verzoek, dan een ontvoering, gevolgd door een moord. Binnen 48 uur wordt de opdracht uitgevoerd, gefilmd en op dvd gezet voor de betalende kijker.
Elliott en haar collega’s pakken de zaak direct op. Al gauw duikt er weer een dode op die op dezelfde wijze om het leven is gekomen. Het wordt dus zaak om de moordenaar zo snel mogelijk op te sporen, voordat er nog meer slachtoffers vallen.
Zoals eerder aangegeven is dit het vierde boek van de serie. Je kan het boek als losstaand deel lezen. Wanneer er teruggeblikt wordt op eerdere gebeurtenissen wordt dit toegelicht, maar het gaat nog meer leven als je de eerdere delen hebt gelezen. Zeker omdat de personages door de serie heen het een en ander meemaken en je dus meer van hun achtergrond te weten komt. In dit boek gebeurt weer genoeg in de privélevens van Cara Elliot en haar collega’s.
Sam Holland heeft een schrijfstijl die je aandacht vasthoudt. Je wilt weten wat er gebeurd is, wie de is dader en waarom het is gebeurd. En dat allemaal in een race tegen de klok. Als je denkt te weten hoe het precies zit, volgt er toch weer een plottwist.. Je moet wel een sterke maag hebben, want de moorden worden soms in detail beschreven. Voor mij is dat geen probleem; ik hou ervan als een thriller heerlijk gruwelijk is.
Wat ik verwarrend vind, is dat veel achternamen ook voornamen kunnen zijn en dat het door elkaar gebruikt wordt. Daarnaast is er een gebeurtenis die op een zo laat tijdstip plaatsvindt dat het ongeloofwaardig overkomt. (Het klinkt heel vaag, maar ik kan niet meer zeggen vanwege gevaar voor spoilers).
Ik heb gruwelijk genoten van De Countdown killer. Het laatste deel in de serie Major crimes alhoewel de tekst op de achterflap zegt: Het eindspel is begonnen, maar is het ook echt het einde?. Ik waardeer het boek met 4 sterren.