Een indrukwekkend boek
Congo strijdt al vijf eeuwen tegen onderdrukking en uitbuiting. Eerst zuchtten ze onder het koloniale bewind van de Europeanen en koning Leopold III. En tegenwoordig is het de hebzucht van de Congolese overheid en de Verenigde Staten en Europa die een enorme tol van de bevolking eist. Ook het feit dat wij allemaal (de nieuwste), tablets, laptops en mobiele telefoons willen hebben, zorgt ervoor dat er veel vraag is naar onder andere goud en tantalium dat in Congo gedolven wordt. Door de aanwezigheid van deze grondstoffen is er voortdurend strijd, (dreigend) geweld en onrust waardoor veel mensen op de vlucht slaan. Het verhaal is door de vele feiten en geschiedenis interessant en gruwelijk, maar ook bij vlagen droog en langdradig. Fidel Bafilemba tekende de verhalen op van de upstanders; Congolezen die vechten voor de rechten van de mensen en de vrede, maar vooral een betere toekomst willen voor de inwoners van Congo. Deze verhalen zijn heftig vanwege alle ellende die ze hebben meegemaakt, maar wat een krachtige mensen zijn deze upstanders. Ondanks alles wat ze hebben meegemaakt, geloven ze nog steeds in een democratisch Congo. Hierdoor wordt het vooral een verhaal van hoop.