Het beste van King!
Niet alleen is voor mij 'De Beproeving' het absolute meesterwerk van Stephen King, het is in deze corona-tijd actueler dan ooit. Gelukkig is het corona-virus minder dodelijk dan Captain Trips, maar de overeenkomsten zijn pijnlijk treffend.
In het boek schetst King de gevolgen van een virus dat uit een geheim laboratorium in de buitenwereld terechtkomt, en binnen enkele weken zo'n 99% van de mensheid vernietigt. De overlevenden (mensen die om mysterieuze redenen immuun zijn voor het virus) vinden elkaar na verloop van tijd, en beginnen langzaam aan de opbouw van een nieuwe samenleving. Daarbij onstaan twee kampen: de 'goeden' onder leiding van Mother Abigail, verzamelen zich in Boulder, Colorado, en de slechterikken, onder leiding van 'de duistere man' Randal Flagg in Las Vegas. De echte King-fans kennen Flagg natuurlijk onmiddellijk, hij speelt in diverse boeken een rol.
In het boek komen zo ongeveer alle kanten van de menselijke samenleving in al hun tegenstellingen voorbij. Het gaat om goed en kwaad, liefde en haat, hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen, macht en onmacht. Een van de hoofdpersonen in het boek, de socioloog Glen Bateman, weet perfect de vinger op de gevoelige plek te leggen en voorziet dat mensen ook in een nieuwe samenleving niet zullen leren van de fouten uit het verleden.
'De Beproeving' is ruim 1.000 pagina's spannend en confronterend, omdat je als mens een spiegel voorgehouden krijgt die niet altijd leuk is. We zien menselijke trekjes die ook nu in de recente corona-crisis hun kop opstaken, wat te denken geeft waar onze huidige crisis gaat eindigen.
King laat in dit boek weer opnieuw zien waar zijn voornaamste kwaliteit ligt, en dat is het feilloos analyseren van menselijke eigenschappen (goede en minder goede), en herkenbare personen neerzetten die deze eigenschappen uitdragen. Het boek kent verschillende hoofpersonen, en iedereen kan zich wel in meer of mindere mate in een van die personen herkennen, van de bescheiden Fran Goldsmith tot de achterbakse Harold Lauder en alles wat daar tussenin zit.
Als ik 1 King-boek moet aanbevelen, is dit het. Lees en huiver!
Als ik 1 King-boek moet aanbevelen, is dit het. Lees en huiver!