Verhelderend boekje
Maxim Februari kreeg toen hij 'in transitie' van vrouw naar man was gegaan heel veel vragen over dit persoonlijke proces. Veel van die vragen voelden door onwetendheid van de vragenstellers voor Maxim ronduit onbeschoft, reden voor hem om één keer alle vragen in dit boek te beantwoorden, en het er daarna ook niet meer over te hebben. In amper 126 bladzijden legt hij helder uit hoe het zit met transseksualiteit versus transgender en allerlei andere 'kleuren' in het gender spectrum. Over het jarenlange ongelukkig zijn in een lichaam wat niet past bij je wie je bent, en wat zo'n transitie met je doet. Het gaat ook en vooral over identiteit en hoe er vele vormen van 'mannelijk' en 'vrouwelijk' zijn. Ik ben al jarenlang gefascineerd door die waaier van manieren om te zijn, en mensen die daadwerkelijk in transitie gaan boeien mij mateloos maar het geeft me bijna een gevoel van schaamte dat ik dit zo interessant vind, alsof er een soort sensatiezucht meespeelt. Dat is het niet, het is oprechte interesse, hoe kan het dat iets in je hoofd totaal niet klopt met wie je aan de buitenkant bent. Februari geeft mij veel antwoorden maar ook stof tot nadenken, en doet dit op een humorvolle, lichtvoetige manier. Het boekje is uit 2013 maar wat mij betreft nog steeds verplichte kost voor elke wereldburger.