Dit zou iedereen moeten lezen
Dit is zo'n boek in de categorie 'dit zou iedereen gelezen moeten hebben'. Ik durf wel te zeggen dat de meesten van ons een bepaald beeld hebben bij de woorden 'armoede' en 'bijstand' dat niet helemaal klopt. Nou ja, voor mij geldt dit in ieder geval wel. Een beeld dat is ontstaan door een combinatie van vooroordelen en niet-representatieve voorbeelden. Marieke Groen laat zien hoe een slechte start in je jeugd kan leiden tot een leven in armoede en uiteindelijk in de bijstand. Hoe je in een neerwaartse spiraal terecht kunt komen waar je niet meer uit lijkt te kunnen stappen, en wat voor schade dit fysiek en psychisch aanricht, schade die je met een beetje pech de rest van je leven mee moet sjouwen. Dit boek heeft mij diep geraakt, ik kreeg het helemaal benauwd van haar beschrijvingen van hoe het is als je letterlijk geen cent meer hebt, en het verhaal van haar jeugd is hartverscheurend, juist ook door de manier waarop ze dit beschrijft. Ze is heel eerlijk, spaart zichzelf niet en schrijft met een zekere distantie, wat dit boek nog indrukwekkender maakt. Een belangrijk boek voor iedereen die zich als burger serieus neemt (én voor beleidsbepalers op alle niveaus). Uiterst aktueel ook!