Verwenboek voor de liefhebber
Een boek over boeken, en dan ook nog prachtig vormgegeven....welke boekenliefhebber loopt daar niet warm voor? Ik hoop tenminste dat de Nederlandse uitgever eenzelfde uitvoering heeft gekozen als de engelstalige. die ik las. Dat is een kloeke hardcover, met zwaar, cremekleurig papier en prachtig geillustreerd door Dana Tanamachi. Een lust voor het (lezers-)oog!.
Michiko Kakutani was tot haar pensioen in 2017 literair criticus voor de New York Times. Ze las dus niet alleen puur voor haar plezier, maar ook beroepsmatig en ze kon behoorlijk scherp uit de hoek komen.
Dat zij beroepslezer is, is wel goed te merken aan haar essays in Ex Libris, die zijn van een hoog niveau en bieden in een heel kort bestek toch veel informatie over het boek en de schrijver.
De keuze van de werken die opgenomen worden in een boek over boeken is altijd onderhevig aan discussie. Maar Kakutani maakt duidelijk dat dit de boeken zijn die haar het meest aan het hart liggen, zij pretendeert niet dat dit persé de 'beste boeken' zijn. Het is dan ook een eclectische verzameling, er zit werkelijk van alles bij; Amerikaanse fictie, vertaalde fictie, poëzie, brievenboeken, kinderboeken en non-fictie.
Voor de Nederlandse lezer is de puur Amerikaanse non-fictie, zoals werk van en over LIncoln of het klassieke werk Democracy in America van Alexis de Tocqueville, minder interessant. Ook loop ik niet warm voor de typisch Amerikaanse kinderboeken van Dr.Seuss. Maar dit neemt niet weg dat er veel te genieten valt, ook voor de veellezers. Boeken die je gelezen hebt, of boeken waarvan je de titel wel kent. En misschien ook nog wel boeken die je niet kent. Kakutani weet er zo geestdriftig over te schrijven, dat ik zelfs een boek waarvan ik dacht dat ik het nooit zou gaan lezen, op mijn lijstje heb gezet (Moby Dick).
Een prachtig hebbeding voor elke boekenliefhebber.