Karen Swan meets Delia Owens

José R. 06 april 2023
Wat een geweldige historische setting heeft Karen Swan voor dit verhaal gekozen!
St Kilda is een kleine eilandengroep, circa 150 km uit de westkust van Schotland. Het is er onherbergzaam. Steile kliffen, geen bomen, de elementen hebben er vrij spel. Tot 1930 woonden er nog mensen op Hirta, het hoofdeiland dat slechts 3 km lang is. Deze mensen waren verstoken van gas, licht, stromend water. Ze hadden geen geld want er waren geen winkels. Geld was nergens voor nodig. Ze leefden van vogels en eieren. In de winterperiode was het eiland compleet geïsoleerd want door de stromingen kon er geen boot komen. Radioverkeer was er evenmin. Het was een vreselijk primitief bestaan dat wij ons nauwelijks kunnen voorstellen naast de moderne ontwikkeling. Pas in 1930 gaven de laatste 36 bewoners het op en verzochten de overheid om evacuatie.

Het is hier waar de eilandserie van Karen Swan begint. Ze heeft zich enorm verdiept in de historie en heeft het eiland bezocht. Effie Gillies is de hoofdpersonage in dit eerste deel. Door haar ogen kunnen we proeven hoe het leven op Hirta eraan toeging. En in deze achtergebleven wereld, doen de Graaf van Dumfries en zijn zoon Lord Sholto als toeristen hun intrede. Een groter contrast tussen arm en rijk kun je niet bedenken. Maar juist door los te zijn van het vaste land met alle verwachtingen aan de adelstand, kan Lord Sholto zichzelf zijn. En de vonk tussen hem en Effie slaat over. Een kansloze relatie die slechts een paar dagen beschoren is.
Als Effie en de anderen een paar maanden later geëvacueerd worden naar het vaste land, is dat een sprong in het diepe. Ze komt in een wereld die ze niet kent, waar ze op een andere manier moet (over)leven. Natuurlijk kruisen de wegen van haar en Lord Sholto zich opnieuw. Maar waar Sholto zichzelf kon zijn op het eiland, geldt op het vasteland het omgekeerde voor Effie.

“Het wilde eiland” is een verhaal over afkomst, liefde, geheimen. Een fictief verhaal in een historische setting en de Graaf van Dumfries als historisch personage.
Het loont de moeite om op Google een foto van Hirta St Kilda op te zoeken en met eigen ogen te zien waar deze mensen woonden. Er is ook een geweldige video op YouTube ( https://youtu.be/XEgA8mNhauo ).
Eenmaal begonnen met lezen is het boek moeilijk weg te leggen. Het eind van het verhaal bevat een cliffhanger naar het volgende deel.

Kom maar op met “Vuurlicht”, deel 2!

Meer recensies van José R.