Een nieuwe familie

La vida es bella La vida es bella
13 mrt 2023

"Donkere wolken boven Parijs" van Megan Koreman heb ik beoordeeld vanuit het gezichtspunt van een young adult, het doelpubliek. Als volwassene zou ik het boek vier sterren geven, maar omdat het zo goed is aangepast aan de iets jongere lezers vind ik het zijn vijf sterren waard.

Als het verhaal begint, loopt WO II al bijna op zijn einde. Heel interessant is het om te zien, hoe de langverwachte bevrijding eigenlijk het begin van nieuwe moeilijkheden is. Megan Koreman schreef al een non-fictie boek over de Dutch-Paris ontsnappingslijn. Achteraan in het boek vind je, hoe ze waargebeurde feiten in dit spannende en realistische verhaal heeft verweven.

Tijdens de oorlog is er niet enkel het gevaar voor het eigen leven, maar is er ook voedselschaarste en een gebrek aan andere basisproducten zoals kleding. Voortdurend leven ze in angst, want er zijn willekeurige arrestaties. Een mooie rol is niet enkel weggelegd voor de tweeling Jean en Michel, maar ook voor oom Moen. Dit is niet hun echte oom, maar hij is zijn gewicht in goud waard. Door het verzetswerk worden vriendschappen voor het leven gesloten.

Na de oorlog is er eerst de grote vreugde van de bevrijding en dan het bange wachten op de weggevoerde familieleden. Niet iedereen komt terug, maar het duurt ontzettend lang eer er nieuws is. Als er iemand terugkomt, is die persoon bijna onherkenbaar.
Toch gaat het leven verder. Het verdriet en de pijn om de overledenen is groot, maar er worden ook nieuwe "families" gevormd. Het boek sluit af met hoop voor de toekomst.

Een leerzaam relaas voor de jeugd, waarin de verschrikkingen van de oorlog niet uit de weg worden gegaan, maar ook niet op de spits worden gedreven. Je krijgt een goede inkijk in het dagelijks leven onder en direct na de bezetting. De lezer kan met het plan vooraan in het boek de tochten door Parijs volgen. Alles wordt uit het vertelperspectief van een zestienjarige jongen uit de doeken gedaan en is in eenvoudige bewoordingen beschreven. Wat mij betreft een aanrader voor young adults over WO II.

Meer recensies van La vida es bella