Advertentie

De dag begon met jou is eigenlijk het coming-to-age verhaal van Selene en Elliot. Ja, het zijn jonge dertigers en geen pubers meer zoals normaal in zulke boeken, maar ze leren zichzelf en elkaar in de loop van het verhaal goed kennen en ontwikkelen zich.

Vanaf het moment dat Elliot de droevig kijkende Selene op de kerstmarkt ziet, is hij betoverd. Selene heeft een tragisch verleden en staat niet open voor de lange knappe dierenarts. Elliot komt uit een warm en gelukkig nest, Selene’s ouders zijn gescheiden. Niet alleen dat, maar ze heeft zelfs een halfbroer van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze heeft enorm geleden onder het bedrog van haar vader en de familieomstandigheden leiden tot gespannen situaties. Ondanks deze verschillen lijken Selene en Elliot wel op elkaar. Selene is eenzelvig en vertrouwt mensen niet. Elliot weet niet of hij om zichzelf wordt gewaardeerd of om de familienaam. Hij lijkt daardoor krampachtig snel en geobsedeerd voor vrouwen te vallen.

Hoewel het verhaal wordt verteld uit zowel het perspectief van Elliot als Selene, krijgen we geen hoogte van de werkelijke gevoelens van haar. Het lijkt alsof ze zich tegen haarzelf wil beschermen. Op een gegeven moment wordt er iets naars geplaatst op internet, maar er wordt niet verteld wat. Aan de hand van de gevoelens van Selene moet je concluderen dat het iets negatiefs was.

Na een paar onhandige ontmoetingen ontvlucht Selene Elliot en haar moeder, die de potentiële liefdesrelatie wel ziet zitten, door op vakantie te gaan. Uitgerekend dan gaat ook Elliot met vakantie. Jawel, zonder het van elkaar te weten en ook zonder kleine vogeltjes die informatie in de oren toefluisteren, brengt het lot Selene en Elliot samen in Sevilla. Door het aanhoudende vriendelijke gedrag van Elliot geeft Selene toe en stelt ze zich open voor een hechte vriendschap.

Twee jaar later zijn Selene en Elliot de beste vrienden. De ouders en zus van Elliot hebben Selene in hun familie opgenomen, andersom kan Elliot het goed met de moeder van Selene vinden. De moeders zijn inmiddels ook bevriend met elkaar. Hoewel ze subtiele koppelpogingen doen en verwachten dat Selene en Elliot naast de beste vrienden ook een stel worden, claimen de laatsten alleen maar vrienden te zijn. Het is vooral voor Elliots nieuwe vriendin moeilijk om te zien hoe belangrijk Selene is voor Elliot.

Na twee jaar stilstand lijken Selene en Elliot zich eindelijk vrij genoeg door de vriendschap om zich te ontwikkelen. Dit leidt tot een enorme twist die het verhaal lijkt te redden. Er wordt heel moeizaam naar deze twist toegewerkt.
Op zich vertelt Van Deursen een leuk verhaal. Had zij de hoofdrolspelers vijf tot tien jaar jonger gemaakt, dan zou het verhaal beter passen als Young Adult. Selene en Elliot lijken op latere leeftijd een ontdekkingsreis mee te maken die volwassen worden wordt genoemd.

De dag begon met jou is niet het eerste boek van fotografe Marinka van Deursen. Helaas voelt het wel zo aan. Ik ben van mening dat als een lezer geld, tijd en aandacht aan je boek gaat besteden, je die persoon met respect moet behandelen. Het verhaal hoeft niet iedereen te bevallen. Smaken verschillen gelukkig. Maar zorg er wel voor dat het goed zit met de spelling. Laat een goede redacteur de tekst doorlopen of vraag op internet een aantal proeflezers om met een fijne kam door het verhaal heen te gaan. Ik irriteerde me mateloos aan de grote hoeveelheid d/t-fouten. Hoofdletters werden gebruikt waar het niet hoefde en andersom. Een goede interpunctie miste. De samenhang in de tekst ontbrak, het verhaal verliep schokkerig.

Het verhaal was op zich niet slecht, alleen kon het beter verteld worden. Maar ik ben wel geschrokken van de vele spelfouten door het hele boek heen. De spellingscontrole van Word voldoet niet alleen. Ik schrijf zelf ook niet altijd foutloos, maar ik laat belangrijke artikelen vaak nog door een ander nakijken. Ik kan daarom het boek niet meer dan anderhalf van de vijf sterren toekennen.

Reacties op: Het verhaal

1
De dag begon met jou - Marinka Van Deursen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker