Gevangen in een slecht boek

Lilien Lilien
19 mrt 2020

De eerdere twee boeken van Chris McGeorge, Tik Tak en Kiekeboe had ik al gelezen, toen ik mij opgaf voor de Hebban Leesclub voor het boek Op slot. Tik Tak vond ik grotendeels wel goed tot het zeer onwaarschijnlijke slot. Kiekeboe was al veel beter en meer geloofwaardig. Dus ik begon toch met wat verwachtingen aan het laatste boek van McGeorge.

Op slot gaat over de jonge Cara Lockhart. Zij zit een levenslange gevangenisstraf uit in Engeland. Ze wordt van een gewone gevangenis overgeplaatst naar een hypermoderne, haast scifi-achtige zwaarbewaakte gevangenis, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe regels en een ander beleid.

Cara wordt dan beschuldigd van de moord op haar celmaatje. Logischerwijs moet ze wel de dader zijn, al claimt ze van niet. Ze probeert onder zware restricties haar onschuld te bewijzen.

De plot is goed, maar helaas maakt McGeorge de onuitgesproken beloftes niet waar. Het verhaal bestaat uit drie delen en voor mij is het laatste deel als enige de moeite waard. Het verhaal is ongeloofwaardig, slecht geschreven en zit vol fouten. Veel vragen worden niet beantwoord.

We waren unaniem in onze conclusies in de leesclub. Met Op slot heeft McGeorge de plank compleet misgeslagen. Het enige wat hem kan redden van een totale mislukking, is zijn tot nu toe opgebouwde reputatie. Helaas moet ik concluderen dat het niet vanzelfsprekend is dat ik zijn volgende boek ga aanschaffen. Hij heeft te veel steken laten vallen in dit verhaal en mij als lezer enorm teleurgesteld.

Het verhaal zou van mij 1 ster krijgen, omdat een boek schrijven en publiceren toch een prestatie is. Een halve punt komt erbij voor het laatste deel, waar het verhaal eindelijk interessant wordt om dan weer helaas als een soufflé in te zakken.

Een zeer teleurstellende 1,5 sterren dus voor enorm gepromote boek!

Meer recensies van Lilien