Toffe young adult thriller met sterke verhaallijn

LindsLeest 04 november 2021
Als er iets is wat ik heerlijk vind, dan is het struinen door de bibliotheek en al die mooie boeken zien, bewonderen, aanraken. (Oké, een boekwinkel is nog beter, maar dat vindt mijn bankrekening vaak een stuk minder leuk). Tijdens één van mijn zoektochten stuitte ik op het boek van Buddy Tegenbosch. Ik had nog nooit van dit boek gehoord en heb hem ook niet voorbij zien komen op Bookstagram. De cover trok mij direct aan. Één prachtig getekend oog, niets meer niets minder. Door het spreekwoord Oog om oog, tand om tand, weet je door de titel al dat er iets spannends staat te gebeuren.

Jaap-Jan is een jongeman die net van de middelbare school af is. Deze periode heeft hij als een hel ervaren, vanwege zijn grootste rivaal: Ivar. Ivar is een enorme pestkop, die altijd Jaap-Jan moet hebben. Hij speelt gemene sadistische spelletjes met hem en Jaap-Jan leeft vaak in grote angst. Tot hij zijn eindexamen haalt en gaat studeren. Hij besluit vervolgens alles anders te doen. Hij gaat niet meer vanaf de zijlijn toekijken hoe andere mensen leven, maar zal daar ook zelf aan meedoen. En dat lukt hem nog ook. Hij maakt vrienden met de eigenzinnige Scrabble, de mooie Liza en de leergierige Mi-Lan. Hij regelt een baantje in de plaatselijke discotheek en zijn studie psychologie gaat voor de wind. Tot dat op een dag zijn grootste nachtmerrie zijn leven weer binnen stapt: Ivar. Jaap-Jan schiet in paniek, maar besluit nu ook om niet aan de zijlijn te gaan staan, maar het heft in eigen hand te nemen.

Je vliegt door de schrijfstijl van Tegenbosch door de pagina’s heen. Door de korte hoofdstukken leest het boek weg als een trein. De personages vond ik super goed heeft neergezet. Ik was echt fan van de vrienden van Jaap-Jan. Alle drie unieke personen, met hun eigen karakters en visie op de wereld. Je merkt de vriendschap en liefde door de woorden heen. Verder snijdt Tegenbosch hele interessante onderwerpen aan. Pesterijen, seksueel misbruik, psychologische spelletjes. Erg interessante onderwerpen, die vooral voor de YA generatie erg belangrijk zijn. Wat zijn de effecten van je pest gedrag? En waar komt dat pest gedrag eigenlijk vandaan? Dit wordt erg goed beschreven in dit boek. Door de terugblikken die zijn beschreven, merk je echt in wat voor angst Jaap-Jan geleefd moet hebben toen hij geterroriseerd werd door Ivar. En ook al krijg je een hekel aan Ivar vanwege zijn gedrag, je krijgt ook medelijden met hem als je de oorzaak weet.

Oog om oog krijgt van mij vier sterren. Het einde had voor mij namelijk uitgebreider gemogen en dan met name het epiloog. Door die allerlaatste alinea kwam in ineens met zoveel vragen te zitten, waardoor ik terug moest bladeren om te checken of ik niet iets gemist had. Dat was niet zo, maar daardoor bleef ik toch iet wat met een onbevredigd gevoel achter. Ik vermoed dat dit juist de bedoeling is geweest van Tegenbosch, maar voor mij werkte dit niet en had ik het verhaal liever gesloten afgerond willen zien.

Conclusie

Ik vond Oog om oog een ijzersterk verhaal. Dit boek verdiend echt meer aandacht. De onderwerpen zijn actueel. Mijns inziens zijn in de leeftijd van YA zijn dit soort boeken nodig om bewustzijn te creëren. Ik ga in ieder geval meer lezen van deze schrijver!

Meer recensies van LindsLeest