Een kijkje in het leven van een dierenarts
“Zijn expressieve gezichtsuitdrukking liet weinig aan de verbeelding over. De hond lustte me rauw”.
In 'beestachtige verhalen van meneer de dierendokter' neemt Maarten Jagermeester (pseudoniem) de lezer mee in zijn werk als dierenarts. In zijn bijna vijftigjarige carrière heeft hij heel wat meegemaakt. Hij schreef al vele boeken en naslagwerken over dieren, ook voor kinderen. Hij heeft meegewerkt aan diverse programma's op radio en tv. Dit boek bestaat uit bijzondere verhalen uit zijn praktijk. Sommige verhalen zijn humoristisch, andere ontroerend maar allemaal hartverwarmend. De lezer krijgt het gevoel met de auteur mee te gaan op huisbezoek en naast hem te staan in zijn praktijkruimte. Wat denk je van een hond die meer eet dan alleen zijn eigen voer.
“Toen ik Trajanus darm wilde hechten zei ik tegen mijn pa: ‘Kijk eens of die beha volledig is. Dat ik geen stukje laat zitten”.
Of een schildpad die een keizersnede moet ondergaan. Hoe pak je dat aan als dierenarts. Er is een verhaal over een verlamde hond, een paard dat een tweeling werpt met grote gevolgen voor de moeder, twee honden die het terrein van hun baas zo goed bewaken dat de werknemers niet naar binnen kunnen bij afwezigheid van de baas.
Een heuse aderlating, een geconstipeerde hond die een (letterlijk) paardenmiddel toegediend krijgt (daar gaan de net geschilderde muren) en een dame die met een enorme koningspython komt aanzetten.. Ook komen er zorgelijke praktijken aan bod, zoals een gevaarlijke zoönose.
Maarten Jagermeester is een geboren verteller! Hij schrijft vol kleur en heel beeldend over zijn belevenissen. Over de dieren met hun bijzondere eigenaars, maar ook over zijn gezin. Zijn vrouw en schoonvader die vaak assisteren en zijn drie dochters die vaak mee op pad mogen en zich regelmatig over een dier ontfermen. Elk hoofdstuk is een klein boekje op zich. De verhalen beginnen met een mooie dierenspreuk en elk verhaal staat op zichzelf. Dit maakt het een heel toegankelijk boek. De auteur is Vlaams, het taalgebruik is daarom hier en daar wat anders dan in Nederland maar het leest alsnog makkelijk weg. Het taalgebruik is beschaafd en de schrijfstijl vlot.
Zelf heb ik lang geleden een poosje als paraveterinair gewerkt en weet hoe veelzijdig het werk van een dierenarts is. Dat komt goed naar voren in het boek. Het vraagt veel kennis over dieren, maar ook mensenkennis is van belang. Flexibiliteit, creativiteit, empathie, geduld en doorzettingsvermogen, de auteur bezit het allemaal.
Al met al een heerlijk ontspannen boek vol mooie, grappige, soms verdrietige en hartverwarmende verhalen.
Ik wil Uitgevrij Houtekiet en het Boekencafe hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar.