Een doldwaas avontuur in de ruimte
“En het volgende moment word ik GEZAPT! En onmiddellijk bevind ik me in wat ik alleen maar kan beschrijven als een BUITENAARDS RUIMTESCHIP!”
Joris Hamel heeft nogal een zware week achter de rug (dit is te lezen in de eerdere zes delen (zes dagen) van “de stomste week”. Helaas voor Joris, een rustige zondag zit er niet in. Hij wordt gevangen genomen in een UFO en vastgebonden op een metalen tafel omgeven door schermen.
“Over schermen gesproken en over gesproken gesproken….wanneer ik langzaam bijkom, zie ik mijn kat, Kapitein Pluizenbol op ieder scherm, EN HIJ PRAAT!”
Joris weet niet wat hem overkomt, waarom praat zijn kat en wat is er aan de hand. Joris probeert het te achterhalen door in de “mam-modus” vragen op zijn kat af te vuren. Pluizenbol wil wraak nemen op Joris en vindt dat iedereen ervoor moet boeten! Hij wil de aarde veroveren en als dat gelukt is alle toiletten weghalen (dat zal Joris vader niet leuk vinden).
Joris wordt door een "schattige" kleine alien naar een rechtszaal geleid waar hij zijn vonnis zal horen. De zaal zit vol met nog meer kleine aliens (die maar beter hun leuke mutsjes kunnen ophouden) en dan ineens zijn daar zijn ouders! Ook zij zijn gezapt en even later volgt hond Diever waarna een spannende achtervolging plaatsvindt.
Hoe zal dit aflopen? Krijgt kapitein Pluizenbol de macht? Komt Joris ooit weer terug op aarde?
De stomste week ooit is een populaire kinderboekenserie geschreven en geïllustreerd door Eva Amores en Matt Cosgrove. Voor elke dag van de week hebben zij een boek geschreven met Joris Hamel in de hoofdrol, die elke keer weer in benarde en spannende situaties terecht komt.
Het boek is los te lezen maar er zijn wel regelmatig verwijzingen naar eerdere dagen en personages uit andere delen. Het is sterk aan te raden om de hele serie te lezen te beginnen bij maandag. Voorin het boek staat wel een korte samenvatting van de voorgaande dagen. De serie is erg populair en is vertaald in meer dan 30 talen! De boeken vallen onder het genre graphic novel.
Kenmerkend voor dit genre zijn de vele illustraties en wat minder tekst, de teksten zijn weergegeven in allerlei soorten letters (qua vorm en grootte). De illustraties zijn erg grappig gemaakt en volop aanwezig in allerlei soorten en maten.
De lezer wordt ook aangemoedigd om zelf iets te tekenen en te schrijven en kan een kattennaam kiezen met behulp van de ‘willekeurige kattennaamgenerator’. Achterin het boek staan wat leerzame en grappige feitjes.
Dit is niet het boek wat ik zelf snel zou uitkiezen maar juist daarom leek het me leuk om een keer een boek uit deze serie te lezen. Mijn nichtjes en neefjes gaan het ook nog lezen. Door de vele illustraties en kortere teksten is het een heel toegankelijk boek, ook voor kinderen die moeite hebben met lezen.
Ik wil Luiting-Sijthoff kind & jeugd hartelijk bedanken voor dit recensie exemplaar