Overwoekeringen
Real Life toont een weekend in het leven van Wallace. Wallace is een zwarte, homoseksuele jongen die een PhD doet. Hij voelt zich echter nergens thuis, niet op zijn werk en niet in zijn vriendengroep. Hij torst een heftig verleden met zich mee en heeft geen idee hoe hij met die pijn om moet gaan.
Het is in zekere zin een kleine roman te noemen, in die zin dat het eigenlijk maar een fragment uit een leven schetst, inclusief saaiige alledaagse dingen. De experimenten die Wallace op zijn werk doet, een middagje tennissen met een vriend, het gaat hier niet om grote gebeurtenissen, maar om de kleine dingen die een leven vormgeven.
Taylor zoekt naar het overwoekerende binnen dat 'echte leven'. Hoe het verleden en je stemming doorwerken in je perceptie van de alledaagse dingen. Hoe je zo opgeslokt kunt worden door dingen uit het verleden dat je eigenlijk geen oog meer hebt voor de mensen om je heen.
Met veel interesse heb ik de roman gelezen, en dit bleek er weer zo een te zijn die je eerste even een aantal dagen moet laten bezinken. De puzzelstukjes vielen eigenlijk pas in de dagen nadat ik het boek uit had op hun plek.
Weer een erg knappe debuutroman. Hij staat op de shortlist voor de Booker Prize en ik zou het helemaal niet erg vinden als deze zou winnen.
In de videorecensie vertel ik nog wat meer over wat ik zo goed aan dit boek vond. Voor de leessoundtrack heb ik gekozen voor albums die passen bij de thema's van de roman (homoseksualiteit, racisme, (seksueel) geweld).
Videorecensie: https://boekuitroepteken.nl/2020/10/20/real-life-videorecensie/
Leessoundtrack: https://boekuitroepteken.nl/2020/10/19/brandon-taylor-real-life-soundtrack/