Advertentie

Vorig jaar las ik de gehele longlist voor de Man Booker Prize (na een aantal jaren enkele genomineerde boeken te hebben gelezen) en dat beviel me uitstekend. Ik doe altijd een aantal mooie ontdekkingen en lees boeken die ik normaal niet zo snel op zou pakken. Toch zitten er ook altijd wat meh-boeken tussen.

The New Wilderness van Diane Cook is het eerste boek dat ik las van de 2020-longlist (en heeft inmiddels de shortlist gehaald) en is uiteindelijk een meh-boek gebleken. Niet dat ik het met tegenzin heb gelezen, maar ik miste toch een bepaalde diepgang. Een oppervlakkige soap, dat is hoe dit boek me zal bijblijven.

Toch jammer, want ik ben altijd wel te porren voor wat dystopische fictie. Het uitgangspunt is een experiment waarbij een groep van twintig mensen moet zien te overleven in de Wildernis. Bea wordt met haar man en dochter toegelaten tot dit experiment. Bea wil hiermee vooral haar dochter redden, die net als vele andere kinderen in de Stad ziek is geworden van de lucht die daar heerst.

Leuk wel, zo'n survivalroman. Vergelijkingen met de tv-serie Lost drongen zich aan me op, niet alleen door de setting en een aantal specifieke gebeurtenissen, maar ook door het hoge soapy gehalte. Wat dat betreft werkt dit boek ook het beste, want iedere poging van Cook om de diepte in te gaan mislukt. Daarover vertel ik meer in de videorecensie (https://boekuitroepteken.nl/2020/09/28/videorecensie-de-nieuwe-wildernis/).

Wederom maakte ik een leessoundtrack (https://boekuitroepteken.nl/2020/09/28/diane-cook-de-nieuwe-wildernis-soundtrack/). Ik moet wel zeggen dat het door de muziek op de achtergrond toch nog wel een aangenaam boek werd. Toch kan ik er niet meer dan een kleine voldoende aan kwijt.

Reacties op: Soapy dystopie.

2
The New Wilderness - Diane Cook
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners