De kwetsbare balans tussen verleden en toekomst.
De roman Rendez-vous in september van Greta Vandeborne vertelt een ontroerend verhaal over liefde, verlies en nieuwe kansen op latere leeftijd. In het boek volgen we Jozefien, een vrouw die zeven jaar na het overlijden van haar grote liefde opnieuw gevoelens ontwikkelt voor een andere man, Simon. Hun ontmoetingen zijn intens en vol gesprekken, maar tegelijk worden ze gekenmerkt door twijfel en onzekerheid. Simon blijkt namelijk charmant en getalenteerd, maar ook grillig en jaloers, wat de relatie complex maakt.
Jozefien is het centrale personage van het verhaal. Ze is een vrouw die nog sterk verbonden is met haar overleden partner, maar tegelijkertijd verlangt naar gezelschap en liefde. Haar innerlijke strijd vormt de kern van het verhaal. Ze wordt voorgesteld als een gevoelig en nadenkend persoon. Veel van het verhaal draait om haar gedachten en gevoelens. Daardoor leert de lezer haar goed kennen en begrijpen waarom ze twijfelt over haar nieuwe relatie.
“Rouw is iets vreemds, Het was alsof ik een deel van mezelf was kwijtgeraakt.”
“Sinds zijn overlijden hunkert mijn huid hartstochtelijk naar tederheid en doorleefde aanraking.”
Simon is de man met wie Jozefien een nieuwe relatie probeert op te bouwen. Hij wordt beschreven als charmant en talentvol, maar ook als iemand met een moeilijk karakter. Zijn jaloezie en onzekerheden zorgen soms voor spanningen in de relatie. Door deze eigenschappen is Simon geen perfect romantisch personage. Hij maakt het verhaal realistischer, omdat hij laat zien dat liefde niet altijd eenvoudig of probleemloos is.
Een van de sterke punten van deze roman is de manier waarop Vandeborne emoties en innerlijke conflicten beschrijft. Jozefiens gevoelens van rouw, verlangen en angst om opnieuw gekwetst te worden zijn herkenbaar en geloofwaardig, zeker voor iemand die in dezelfde situatie zit. Het verhaal laat zien dat liefde niet alleen iets is voor jonge mensen, maar dat ook op latere leeftijd nieuwe relaties kunnen ontstaan en een grote impact kunnen hebben.
“Ik was niet op zoek naar een nieuwe relatie, maar kijk, een “aparte” man uit Amsterdam heeft onverwacht en nietsvermoedend de sleutel gevonden om geheime kamers te openen.”
Het boek geeft een realistisch beeld van relaties, waarin niet alleen romantiek maar ook onzekerheden en karakterverschillen een rol spelen. De spanning tussen aantrekking en twijfel zorgt ervoor dat de lezer betrokken blijft bij het verhaal. De schrijfstijl is gevoelig en eerlijk, waardoor de emoties van de personages duidelijk tot leven komen.
Toch kan het verhaal voor sommige lezers wat rustig of introspectief aanvoelen, omdat de nadruk vooral ligt op gevoelens en gesprekken in plaats van op actie. Wie echter houdt van psychologische romans en verhalen over menselijke relaties, zal het boek zeker waarderen.
Rendez-vous in september is een warme en gevoelige roman over rouw, nieuwe liefde en de moed om opnieuw te kiezen voor geluk. Het boek laat zien dat liefde op elke leeftijd mogelijk is en dat het leven altijd onverwachte wendingen kan nemen.
Dank je wel Hebban en Uitgeverij VBK-Houtekiet voor het mogen ontvangen van dit recensie-exemplaar.