Niet elk talent zit in letters.
Hotel de Spartaan is een spannende en fijn geschreven jeugdroman. Het verhaal gaat over Roef, een jongen met dyslexie die niet van lezen houdt, maar juist heel slim en creatief is in het uitvinden en maken van dingen.
Dit boek raakte mij extra, omdat mijn kleinzoon ook dyslexie heeft. Ik herken zoveel in Roef: het worstelen met letters, maar tegelijkertijd het hebben van een scherp inzicht en praktische talenten. Net als Roef is mijn kleinzoon enorm vindingrijk, en juist dat wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Gelukkig is er tegenwoordig meer begrip voor dyslexie en zijn er steeds meer mogelijkheden om lezen ook voor deze kinderen aantrekkelijk te maken, bv Passend lezen biedt luisterboeken en groot letterboeken aan. Helaas hebben de ouders van Roef daar weinig oog voor: zij zijn vooral gericht op prestaties en resultaten. Dat is pijnlijk herkenbaar, want ook in ons onderwijs zien we dit helaas nog te vaak terug.
Terwijl ieder kind zijn eigen talenten en vaardigheden heeft. Zoals zo mooi wordt gezegd: “Ieder mens heeft talent, mits talentvol benaderd.”
De verrassende wending aan het einde van het boek laat dit op een treffende manier zien en maakt het verhaal extra krachtig.
Een warm, spannend boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar ook aanzet tot nadenken.