Een vurige start van een nieuwe serie

Maria 02 augustus 2025
Na het warme kerstverhaal "Kerstgevoel ver te zoeken", dat zich afspeelt in een knusse B&B in Oostenrijk, verrast Ryanne Veldkamp me opnieuw met haar fijne, humoristische schrijfstijl in "Vuurproef".
Deze novelle – genummerd als deel 0,5 – vormt het voorproefje van haar serie Water en Vuur.

In Vuurproef maken we kennis met dierenarts Tom, die een nieuwe assistente krijgt: Kirsten. Maar zodra hij haar ziet, blijkt hun ontmoeting niet zo "nieuw" als zij denkt. De aantrekkingskracht tussen hen is onmiskenbaar, en de chemie spat van de pagina’s. Toch hangt er iets in de lucht: Tom draagt een geheim met zich mee dat hun ontluikende relatie op het spel zou kunnen zetten. Zal hij open kaart spelen voordat het te laat is?

Tom is een sympathieke en rustige man, iemand die liever observeert dan op de voorgrond treedt. Zijn wat teruggetrokken aard maakt hem intrigerend, zeker wanneer hij geconfronteerd wordt met zijn nieuwe assistente: Kirstin. Zij is zijn tegenpool – spontaan, vrolijk en vol levenslust. De klik tussen hen is direct voelbaar, maar Kirstin merkt al snel dat Tom iets voor haar achterhoudt. Naarmate hun band hechter wordt, groeit ook de spanning: wat probeert hij te verbergen? En zal dit geheim hun prille relatie in gevaar brengen?
Naast Tom en Kirstin maakt ook broer Lars zijn opwachting. Hoewel hij in dit deel nog wat op de achtergrond blijft, wekt zijn mysterieuze houding juist nieuwsgierigheid op. Wat speelt er bij hem? Veldkamp plant hiermee subtiel het zaadje voor latere delen in de serie.

Wat Vuurproef zo pakkend maakt, is dat het ondanks zijn korte lengte meteen weet te boeien. De personages zijn levensecht, de sfeer is warm, en er zit precies genoeg spanning in het verhaal om je nieuwsgierig te maken naar de rest van de serie. Veldkamp schrijft met vaart en gevoel, en weet de balans tussen romantiek en emotie goed te bewaren.

Vuurproef leest als een heerlijk romantisch tussendoortje, met personages die je meteen in je hart sluit. De chemie tussen Tom en Kirstin, de onderhuidse spanning en de belofte van meer maken dit een geslaagde introductie tot de Water en Vuur-serie. Voor liefhebbers van feelgood met diepgang en geheimen is dit absoluut een aanrader.

Meer recensies van Maria