De keuze tussen carrière en hart.
Zon boven de zouttuin is een nieuwe romance serie van Tabea Bach. Eerder verschenen van haar de series Het Bloemeneiland en De Zijdevilla. Beide series heb ik met veel plezier gelezen.
In dit deel staan Julia en Álvaro centraal.
Julia is een succesvolle sterrenchef die haar leven volledig heeft ingericht rond haar carrière. Ze is ambitieus, perfectionistisch en gewend om de controle te houden. Toch voelt ze zich vanbinnen niet volledig gelukkig. Tijdens haar verblijf op La Palma begint ze te twijfelen aan haar levenskeuzes. Ze vraagt zich af of succes en hard werken wel genoeg zijn om echt tevreden te zijn. In de loop van het verhaal maakt Julia een duidelijke ontwikkeling door: ze leert haar controle los te laten en meer te luisteren naar haar gevoel. Ze groeit van een prestatiegerichte vrouw naar iemand die op zoek gaat naar rust, balans en persoonlijk geluk.
Álvaro is een rustige en betrouwbare man die sterk verbonden is met het eiland en de zouttuin. Hij leeft dicht bij de natuur en hecht veel waarde aan traditie en eenvoud. In tegenstelling tot Julia leidt hij geen gehaast leven, maar kiest hij bewust voor stabiliteit en rust. Álvaro speelt een belangrijke rol in Julia’s ontwikkeling. Hij laat haar zien dat geluk ook kan zitten in kleine, eenvoudige dingen. Tegelijkertijd wordt hij door Julia geconfronteerd met verandering en nieuwe mogelijkheden.
De relatie tussen Julia en Álvaro is gebaseerd op tegenstellingen. Julia staat voor het drukke stadsleven en ambitie, terwijl Álvaro juist symbool staat voor rust en eenvoud. Juist deze verschillen zorgen ervoor dat ze elkaar aanvullen en van elkaar leren. Hun relatie helpt Julia om belangrijke keuzes te maken over haar toekomst.
Het verhaal bouwt zich geleidelijk op, zonder grote verrassingen. Dit past bij de rustige, ontspannen toon van het boek. De focus ligt meer op sfeer en ontwikkeling dan op spanning of actie. Bach besteedt veel aandacht aan beschrijvingen van de omgeving, vooral het eiland La Palma. De natuur, de zee en de zouttuin worden zo levendig beschreven dat je het gevoel krijgt zelf op die plek te zijn. Dit zorgt voor een echte vakantiesfeer tijdens het lezen.
De schrijfstijl van Tabea Bach is ideaal als je op zoek bent naar een ontspannend en sfeervol verhaal. Door het eenvoudige taalgebruik en de sterke beschrijvingen is het boek makkelijk leesbaar en perfect om even bij weg te dromen, al mist het soms wat diepgang en verrassende wendingen.
Ik ben benieuwd naar de volgende twee delen, die in het najaar van 2026 en voorjaar 2027 verschijnen.