Alles over ijs.

Maria Maria
27 mrt 2026

Mmm, ijs uit de BAM! Ik lees-serie is een informatief, toegankelijk en grappig boek voor beginnende lezers. De bekende uitspraak – “Als je leest over wat je écht interessant vindt, kun je lezen voordat je het weet” – is dan ook niet voor niets een vaste waarde binnen deze reeks van Uitgeverij Volt.

De serie onderscheidt zich doordat de boeken niet zijn ingedeeld op AVI-niveau, maar juist uitgaan van leesplezier en nieuwsgierigheid. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor jonge lezers die gemotiveerd raken door inhoud die hen aanspreekt. De boeken staan vol met leuke weetjes en feitjes, waardoor lezen meteen ook leren wordt.

De vormgeving is aantrekkelijk en overzichtelijk. Kleurrijke illustraties ondersteunen de tekst en vormen er een geheel mee. Beeld en tekst vullen elkaar zo goed aan, wat het lezen vergemakkelijkt. Ook is er aandacht besteed aan moeilijke woorden: deze worden fonetisch weergegeven in rode vakjes, wat beginnende lezers extra houvast biedt.

Een klein kritisch puntje: het boek opent met de raadselzin “Het heeft "drie" letters. Het is koud en heel erg lekker. Rara, welk woord is dat?” Voor beginnende lezers kan dit verwarrend zijn, omdat de “ij” vaak als één klank (en dus als één letter) wordt aangeleerd.

Al met al is Mmm, ijs een geslaagd, speels en leerzaam boek dat beginnende lezers zeker zal aanspreken.
Gelezen voor @Boekenbingo2026.

Meer recensies van Maria