Jezelf hervinden in de stilte.
Verdwaald door Karin de Graaff is een sfeervolle feelgoodroman. Eerder las ik van haar de serie Liefdesstreken. In deze delen nam ze ons telkens mee naar een ander deel van Nederland. In deze roman neemt ze ons mee naar de Drentse hei.
Het boek volgt Niek, een voormalig topsporter die na een mislukte deelname aan een datingshow publiekelijk wordt afgewezen. Hij trekt zich terug op de Drentse hei om tot zichzelf te komen. Daar ontmoet hij Masja, een herderin met een geheim: zij is nl ook actief als influencer. Hun levens raken met elkaar verweven terwijl ze allebei worstelen met hun verleden en hun toekomst.
De kracht van Verdwaald ligt vooral bij deze hoofdpersonages, die elk hun eigen zoektocht doormaken.
Niek is een voormalig topsporter die gewend is aan discipline en presteren. Na zijn mislukte deelname aan een datingshow voelt hij zich verloren en kwetsbaar. Zijn zelfvertrouwen heeft een flinke klap gekregen, en hij worstelt met schaamte en de mening van anderen. Gedurende het verhaal zie je hoe hij langzaam afstand neemt van de verwachtingen van de buitenwereld en leert luisteren naar wat hij zelf wil. Zijn ontwikkeling is realistisch en herkenbaar: van gesloten en onzeker naar meer open en eerlijk.
Masja lijkt op het eerste gezicht het tegenovergestelde van Niek. Ze leeft als herderin op de hei en straalt rust en onafhankelijkheid uit. Toch heeft ook zij een dubbelleven: naast haar eenvoudige bestaan is ze actief als influencer. Dit maakt haar een interessant en gelaagd personage. Ze worstelt met de balans tussen haar online imago en haar echte zelf. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat ook zij verlangt naar echtheid en verbinding.
De ouders en vriendin van Masja en de manager van Niek spelen een kleinere, maar ondersteunende rol. Ze helpen om de hoofdpersonages beter te begrijpen en geven extra context aan hun keuzes. Hoewel ze minder diep worden uitgewerkt, dragen ze bij aan de sfeer en het thema van het verhaal.
De relatie tussen Niek en Masja ontwikkelt zich langzaam en geloofwaardig. In het begin zijn ze allebei voorzichtig en wat terughoudend, maar gaandeweg ontstaat er meer vertrouwen. Juist omdat ze allebei “verdwaald” zijn, begrijpen ze elkaar op een dieper niveau. Hun interacties voelen natuurlijk aan.
De schrijfstijl van De Graaff is vlot en toegankelijk, met veel beeldende beschrijvingen. De natuur en het plattelandsleven, vooral rondom het schapen hoeden, worden levendig neergezet, waardoor je je als lezer echt in de omgeving waant. De toon is rustig en soms bijna poëtisch, wat goed past bij het reflectieve karakter van het verhaal.
Verdwaald is een warme en rustige roman die vooral draait om innerlijke groei en verbinding. Het is een aanrader voor lezers die houden van feelgoodverhalen met diepgang, natuur en een langzaam opbloeiende romance. Het boek laat zien dat iedereen worstelt met verwachtingen en identiteit, en dat echte verbinding ontstaat wanneer je jezelf durft te zijn.