De verwisseling
Op een boerderij in Tsjechië woont Izzy samen met haar moeder en kleine broertje tijdens WOII. Haar vader en oudste broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Als er Engelse krijgsgevangen op de boerderij te werk worden gesteld door de Duitsers wordt Izzy verliefd op de Engelse soldaat Bill. Samen bedenken ze een plan om te vluchten. Ze trouwen en Izzy, als jongen verkleed, probeert samen met Bill de partizanen te bereiken. Ze worden gepakt en naar een krijgsgevangenkamp gebracht waar Izzy onder de schuilnaam Cousins verblijft. Om zichzelf niet te verraden dat ze eigenlijk een meisje is mag ze niet meer spreken en bouwen ze samen een groepje vertrouwelingen om zich heen. Zo proberen ze samen de oorlog door te komen.
Voor dit boek heeft de auteur veel historisch onderzoek gedaan in Tsjechië, Polen en Duitsland. Dat merk je zeker in de uitwerking van het verhaal. De situatie in de krijgsgevangenkampen, de steengroeve waar de krijgsgevangen te werk gesteld worden en de dodenmarsen zijn geloofwaardig en indrukwekkend.
Het verhaal is opgebouwd in 4 delen met voor in het boek een duidelijke landkaart waar de afzonderlijke delen van het boek en de reis van Izzy en Bill duidelijk vermeld staan. Dit had voor mij echt een meerwaarde voor het verhaal.
De kaft van het boek past helemaal niet bij het verhaal. Alhoewel het ook een liefdesverhaal is, is de invloed van de oorlog groot en drukt dan ook een grote stempel op het verhaal.
De auteur heeft een prettige schrijfstijl. Het boek leest makkelijk en ondanks de verschrikkingen van de oorlog die er ook zijn is dit alles juist gedoseerd waardoor ook de hoop op betere tijden blijft leven. Het verhaal wisselt van de ik-persoon Izzy, waarbij meer ingegaan wordt op haar persoonlijke belevenissen en de hoofdstukken met Bill in de hoofdrol waarbij meer wordt verteld over het algemene over de oorlog, het leven in een krijgsgevangen kamp en de relaties tussen de gevangenen onderling. De personages komen goed tot leven. Een belangrijk onderdeel van dit boek is de liefde tussen Bill en Izzy. Alhoewel het niet geloofwaardig is dat een meisje als jongen verkleed in een kamp de oorlog kan doorkomen geeft het wel aan dat de gevangenen hun hoop op liefde en betere tijden niet verliezen. Dit onderdeel heeft het verhaal dan ook gemaakt wat het boek geworden is een mooi liefdesverhaal tijdens WOII.