Het nut van een goede redacteur
De levenscyclus van de gewone octopus is de debuutroman van Emma Knight, die eerder meerdere non-fictie boeken heeft gepubliceerd, wat dat betreft is ze een ervaren auteur.
Een boek met zo'n originele titel roept meteen hoge verwachtingen op, je verwacht een boek met een originele insteek. Dat is helaas niet zo. Het boek begint goed, met een inleidend hoofdstuk dat je niet meteen kan plaatsen en een brief. De nieuwsgierigheid wordt meteen gewekt. Daarna stuitert het verhaal qua niveau heen en weer.
Er zijn twee hoofdpersonen Pen en Alice, twee vriendinnen die vanuit Canada in Schotland gaan studeren.Pen gaat naar Schotland om te achterhalen welk geheim haar ouders voor haar verbergen en om het verdriet van hun scheiding beter te verwerken. Alice is op zoek naar een eigen leven, los van haar wat afstandelijke gezin.
Deze twee lijnen zijn duidelijk, maar Knight haalt er veel lijnen bij, die lang niet allemaal uitgewerkt worden. Het voelt alsof ze potje met ideeën had en dacht" Oh dat idee wou ik ook nog doen" . Dat doet het boek echt tekort, want de ingrediënten voor een goed boek zijn er.
Een aantal delen lezen fijn door, het verhaal van Pen is goed uitgewerkt, maar het boek is het schoolvoorbeeld van het nut van een goede redacteur. Het lijkt erop alsof niemand tegen Knight heeft durven zeggen om een aantal zaken te schrappen en andere beter uit te werken. Dat is zo'n gemis.
Het is een prima boek voor tussendoor, lekker mee op vakantie en hopen dat ze bij een volgend boek wel een goede redacteur heeft en daarnaar luistert.