Intrigerend en actueel
Actuele onderwerpen in romanvorm behandelen is een van de sterke kanten van Bervoets. In Wat wij zagen kruipt ze in de huid van moderator Kayleigh. Haar taak is het beoordelen van filmpjes op het internet. Geen beroep waar je spontaan voor kiest, wel als je geld nodig hebt.
Bervoets neemt je als lezer mee in het hoofd van Kayleigh. wat doet het met iemand als je de meest nare beelden ziet en die moet toestaan of weigeren op basis van zogenaamde neutrale criteria. Het bedrijf biedt zogenaamd begeleiding voor werknemers, die geestelijke problemen krijgen na het zien van de filmpjes, maar die begeleiding is net zo'n wassen neus als de neutrale meetlat voor het beoordelen van de filmpjes. Het boek straalt uit dat Bervoets veel onderzoek heeft gedaan en weet waar ze het over heeft. Het verhaal is daardoor overtuigend, ook omdat ze het verhaal klein heeft gehouden. Ze schrijft ingehouden en daardoor komen de nare kanten van het vak juist meer naar voren.
Het andere grote onderwerp van het boek is de relatie die Kayleigh krijgt met Sigrid, een collega. Aangezien het hele verhaal vanuit Kayleigh wordt verteld, weet je dat je als lezer alert moet blijven. De vraag of het waar is wat Kayleigh vertelt, houdt het verhaal spannend.
Een boek goed eindigen is soms lastig, zeker bij een beperkte omvang als het boekenweekgeschenk. Bervoets heeft dit op een intrigerende manier opgelost, je blijft als lezer zelf in tweestrijd achter, hetgeen prima past bij het hele verhaal.
Kortom een mooi boekenweekgeschenk, waarin Bervoets laat zien hoe vaardig ze kan schrijven.