Advertentie

Een boek met een uitnodigende kaft, die je meteen op het verkeerde been zet. Het lijkt een eenvoudig boek met alle illustraties, maar dit boek vergt beduidend meer leesinspanning.
Firmin, een rat, wordt geboren in een boekwinkel in Boston in de jaren zestig. Hij is het buitenbeentje van zijn familie en raakt geïnteresseerd in de boeken om hem heen. Waar zijn hele gezin het nest verlaat blijft hij achter en leert hij zichzelf lezen.
De boeken geven hem de bedrieglijke zekerheid dat hij het leven snapt en ook hoe mensen in elkaar zitten. Het liefst maakt hij contact met mensen, maar hij beseft al snel dat het onmogelijk is. Hij probeert ook via gebarentaal, maar helaas : “With what I had in the way of feet and claws, I found it impossible to stammer out even the most rudimentary phrases. I could manage at best a kind of digital stutter.” . Dit soort zinnen zijn de zinnen waarop Firmin het meest menselijk wordt en je gaat geloven in een rat die leest. Dat zijn ook de stukken waarop het boek op zijn best is.
Voor zover je het boek in een categorie zou willen plaatsen komt een literaire fabel het meest in aanmerking. Het is een boek om met tijd en aandacht te lezen, niet alles is altijd even duidelijk, sommige delen zijn voor meerdere interpretaties uitlegbaar. Het beschrijft ook een stuk geschiedenis van het oude Boston.
Een goede waardering geven aan dit boek was lastig, maar gezien de overtuigingskracht van het boek krijgt het vier sterren.

Reacties op: Firmin is meer dan je verwacht

3
Firmin - Adventures of a Metropolitan Lowlife - Sam Savage
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker