Een intrigerend en aangrijpend verhaal

Marte (boekzen) Marte (boekzen)
21 mrt 2023

In deze semi-autobiografische roman lezen we over Daniel, een net afgestudeerde rijkeluiszoon en zoekend naar werk, een huis en levensbestemming. Door zijn vader studeerde hij Bedrijfseconomie, maar hij heeft geen ambities in die richting. Dit wordt sterk afgekeurd door zijn vader, zo ook zijn politieke ambities want die zijn te links. Daniel boekt een reis naar India op zoek naar spiritualiteit. Wanneer hij terugkomt ontmoet hij schoonmaakster Nino met wie hij trouwt en een kind krijgt. Zijn moeder wordt ziek en overlijdt vrij snel door te kiezen voor euthanasie. De reis naar India en het overlijden van zijn moeder blijken keerpunten, want hij begint meer zijn eigen keuzes te maken.

Hoofdpersonage Daniel is het jongste kind van een welgestelde familie. Hij koestert al lang de droom om piloot te worden, maar zijn vader weet dit te voorkomen. Hij is dol op zijn moeder die hem onvoorwaardelijk lief heeft. Zij wil kostte wat het kost de familie bij elkaar houden, maar dit beperkt Daniel. Zijn vader is een succesvolle zakenman, maar is van oorspong een provinciale arbeiderszoon. Hij is manipulerend en zakelijk en keihard qua opstelling naar zijn zoon toe.

Daniel maakt een duidelijke groei door. Dat hij de Hongaarse Nino heeft ontmoet, beïnvloedt hem positief. Zij is wijs en steunt hem door dik en dun. Hij verdiept zich na enige tijd in haar geschiedenis en de gevolgen van het communisme voor haar familie. Daniels zoektocht naar spiritualiteit (zowel Boeddhisme, Christendom en Hindoeïsme komen voorbij) en de “moderne” dominee Boaz spelen een belangrijke rol.

Deze roman gaat o.a. over familie, verwachtingen, sociale omgeving, ambities,, liefde, loslaten, spiritualiteit, vergeving en wensen. Belangrijke thema’s zijn: de regie over je eigen leven nemen en liefde is ook kunnen loslaten. Het is in de ik-vorm geschreven vanuit Daniel en prettig leesbaar door de fijne schrijfstijl van de auteur en de korte hoofdstukken. Ben je op zoek naar een intrigerend en aangrijpend verhaal, dan is dit wat voor jou.

Meer recensies van Marte (boekzen)