Advertentie

"Greta nam zich voor om een heel perk met paarse sierkool te planten. Misschien zette ze ze zelfs in een vaas op de eettafel of stuurde ze er een boeket van aan haar schoonmoeder"
Stokes vertrouwde haar toe dat Lady Goldbaum ze had willen telen maar dat vond haar man te curieus voor een Goldbaum - tuin...
De Goldbaum Dynastie van Natasja Solomons
is een dikke pil van 460 bladzijdes, uitstekend geschikt voor vele zomerse leesuurtjes in b.v. de tuin, zeer toepasselijk. Het verhaal speelt zich af tussen 1911 en 1917, voor en tijdens de eerste wereldoorlog en vertelt de geschiedenis van een Joodse bankiersfamilie: de Goldbaums. Het is gebaseerd op de allerrijkste, allermachtigste en meest mysterieuze familie n.l. De Rothschilds en bevat historische feiten. Greta is de hoofdpersoon in het boek, ze groeit op in Wenen en is een eigenzinnig, geen gemakkelijk kind. Met Otto, haar oudere broer heeft ze een goede band. Ze worden grootdeels door kindermeisjes opgevoed.
Goldbaum meisjes trouwen in de familie, om die te versterken, en zo wordt Greta uitgehuwelijkt aan haar verre neef Albert in Engeland, die ze nog nooit heeft gezien. Greta heeft er totaal geen zin in, ze wil graag een vrij leven.. Toch schikt ze zich uiteindelijk in haar lot.
Albert is de 2e zoon van Lord en Lady Goldbaum en een ordelijke lange jongeman, niet onaantrekkelijk.. Hij vangt en verzamelt vlinders in de vele kassen van zijn moeder.
Ze zijn aanvankelijk niet erg blij met elkaar; de weerbarstige Greta en de nette zachtaardige Albert. Greta voelt zich eenzaam en mist vooral haar broer. Haar schoonmoeder wijst haar een groot stuk grond toe waarop ze haar eigen tuin mag ontwerpen.. Grond die alleen haar toebehoort.. Het huis wat er op uitkijkt wordt voor het jonge paar verbouwd.
"streef niet naar geluk, streef nergens naar, behalve naar een tuin zoals jij die wilt" is de boodschap..
Greta weet niks van tuinieren.. Ze vindt tuinboeken in de bibliotheek en leest iets over wilde natuurlijke tuinen en een opleidingsschool voor vrouwen waar ze iemand vindt die haar gaat helpen. Ze stort zich er helemaal op en gaat eigenzinnig haar weg hierin. Het wordt haar grote geluk. Ook de verbouwing en inrichting van Fontmell, hun woning, laat Albert grootdeels aan haar over. Ze houdt het eenvoudig en klein, maar smaakvol. Het jonge stel komt maar zeer langzaam nader tot elkaar.
Er zijn ook hoofdstukken over Otto, Albert, neef Henri in Parijs en Clement, de broer van Albert die heel goed kan schaken maar voor grote problemen zorgt. En dan is er nog de straatjongen Karl, die in Wenen in het riool van het Goldbaumkasteel woont en eten haalt aan de poort .. Later blijkt hij een van de trouwste vrienden van een van de Goldbaums.. We leren ook deze personages goed kennen. Voor de Goldbaums heeft de oorlog ook grote gevolgen.. Albert en Greta zijn inmiddels nader tot elkaar gekomen en Greta moet kiezen of ze teruggaat naar Wenen of blijft ze bij haar man?
"De verschillende Europese huizen Goldbaum zijn als parels aan een ketting en de oorlog is het aambeeld waarop die ketting kapot werd geslagen"
Ook ontkomen ze niet aan ontberingen, een oorlog houdt geen rekening met arm of rijk, al kan het handig zijn om een chequeboekje tot je beschikking te hebben...
Het was boeiend om te lezen hoe Greta toch een weg vindt binnen alle beperkingen en haar eigen leven vormgeeft en zelf ook opbloeit in haar eigen tuin. En zeker ook haar eigen regels maakt!
Een heel interessant kijkje in de wereld van een machtige rijke familie!
Het boek zet je ook aan het denken over machtsverhoudingen in de wereld..

Reacties op: Een bijzondere familie geschiedenis

18
De Goldbaum-dynastie - Natasha Solomons
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners