Kon het maar zo blijven als die mooie zomer
Het koekoeksnest is een prachtig debuut van Bob Geurts van Kessel.., het beslaat een mooie, warme, onvergetelijke zomer, die dramatisch eindigt. Dat is geen spoiler, het staat al op de achterkant..
Daniel woont met zijn vader, hondje Lucky en kat Beest wat afgelegen van het dorp, vlakbij het bos. Ze hebben nog maar pas hun oude buurman ‘opa’ Ben verhuisd naar het verpleeghuis als er al nieuwe buren verschijnen. Een gezin met een jongen van een jaar of 16, Jason..
Daniel had een bijzondere band met zijn buurman, hij was vaak bij hem nadat zijn moeder en broer omkwamen bij een ongeluk. Hij was nog maar 2 en veel herinneringen heeft hij er daarom niet aan, maar het heeft een enorme impact op zijn leven.
Net als zijn vader is Daniel op zichzelf.. hij is goed op school maar mist aansluiting. Hij leest liever.. Over het ongeluk wordt thuis nauwelijks gesproken.
Het klikt met Jason, ze worden vrienden en al snel komt Ellis erbij.
Met z’n drieën trekken ze er de hele zomer op uit.. Daniel heeft eindelijk vrienden, komt meer tot leven.. tot bloei.
Mooi om zijn groei te zien.. Samen beleven ze avonturen, filosoferen over de toekomst, delen verdriet.. en bezoeken opa Ben.
Het is een intens verhaal over vriendschap, rouw, eenzaamheid, de puberteit.. ontluikende verliefdheden.. Over jezelf ontdekken.
De hele tijd hangt er ook een dreiging in de lucht.. Er staat iets te gebeuren. Het maakt dat je steeds door wilt lezen en dat is bepaald geen straf. Dit debuut is bijzonder goed en vlot geschreven. De korte, mooi afgeronde hoofdstukken hebben vaak lange, beschrijvende titels. Over Lucky, opa Ben, het ongeluk, hoe Jason en hij bloedbroeders werden, over Ellis.. Stuk voor stuk pareltjes..
Schoonheid, tederheid, ontroering voelde ik bij dit boek.
Als het nieuwe schooljaar bijna van start gaat is Jason opeens verdwenen. Wat is er gebeurt..
Het leven is niet altijd eerlijk..
Misschien klinkt het zwaar, toch is het geen somber verhaal.
Prachtig debuut, deze ga ik herlezen.. Er zit zoveel in.
Het klikt met Jason, ze worden vrienden en al snel komt Ellis erbij.
Schoonheid, tederheid, ontroering voelde ik bij dit boek.
Het leven is niet altijd eerlijk..
Misschien klinkt het zwaar, toch is het geen somber verhaal.
Prachtig debuut, deze ga ik herlezen.. Er zit zoveel in.