Ontheemd
Viktor is nog jong als hij met zijn moeder zijn vaderland verlaat en vertrekt naar Nederland. Op weg naar zijn vader die dan al enige tijd woont en werkt in Nederland. Daar moet hij maar zijn eigen weg vinden, maar makkelijk gaat het niet. Viktor spreekt de taal niet, hij wordt gepest en heeft moeite om zijn plek te vinden in Nederland. Hij voelt zich eigenlijk nergens thuis.
Het boek begint met de voorgeschiedenis van Viktor. Over hoe zijn beide opa’s naar Nederland vertrokken op zoek naar een beter leven. Zijn ene opa (Jakob) bouwt er een leven op en krijgt 5 kinderen die allen in Nederland geboren worden. Alleen verhuist Jakob later terug naar Slovenië met zijn gezin. Niet alle kinderen kunnen aarden in Slovenië, zo ook de vader (Simon) van Viktor.
Ik had in het begin van het boek moeite om te begrijpen wie nou wie was. Maar ook van wie je de geschiedenis las. Later in het boek ging het voornamelijk over Viktor en had ik daar geen moeite meer mee. Het leven van Viktor werd later in het verhaal afgewisseld van het heden naar het verleden en weer terug. Hierdoor kon je een blik werpen op het verleden van Viktor waardoor je begreep hoe Viktor zo is geworden. Het karakter van Viktor is dan ook zeer goed neergezet.
Igor heeft met het boek een duidelijk beeld geschetst van iemand die opzoek gaat naar een nieuw thuis. Oftewel Voorbij Niemandsland. Wat ik ontroerend vond was dat Viktor zich ontheemd voelde. Hij was geen Nederlander maar ook geen Sloveen meer. De schrijfstijl was prachtig en fijn en ook de geschiedenis blijft niet onbelicht. Tot op de dag van vandaag is er een verdeeldheid in het land, die nog steeds lijdt tot incidenten. Deze geschiedenis vond ik zelf minder interessant omdat ik het begin van deze strijd niet heb meegemaakt en daardoor zeiden bepaalde delen mij dan ook niks.
Voorbij niemandsland is een autobiografisch roman, die zeker geschikt is voor mensen die zich zouden willen inleven in buitenlanders die zich hier proberen te vestigen. En ook die wat meer inzicht willen in de geschiedenis van Joegoslavië.
3,5 *