Retour Parijs neemt je mee in de tweestrijd die een mens kan verscheuren na het doormaken van een traumatische ervaring.

Barbara Barbara
3 mrt 2021

Hoe ga jij om met verlies? In "Retour Parijs" wordt je meegenomen in de tweestrijd die een mens kan verscheuren na het doormaken van een traumatische ervaring.

In “Retour Parijs” maken we kennis met Christine, een alleenstaande schilderes van eind 40 die op een keerpunt van haar leven is gekomen. Met name op professioneel gebied, wat de directe aanleiding is van haar bezoek aan Parijs waar haar agent is gevestigd.
Tijdens dit bezoek heeft ze echter een ontmoeting met Jacques, met wie ze vroeger al een relatie heeft gehad maar door een traumatische ervaring plotsklaps is geëindigd. Door de hernieuwde kennismaking en de gebeurtenissen die daarop volgen, wordt Christine gedwongen om anders naar haar leven te kijken en niet alleen op het gebied van haar schilderijen.

De roze rug van het boek valt gelijk op (meer nog dan de kaft), maar het is vooral de ondertitel “een zoektocht langs verlies, liefde en bezieling” die je als lezer doet besluiten deze debuutroman van Anne Teunis op te pakken.

De titel is sterk gekozen en de lezer kan deze op meer dan één manier invullen. Dat Parijs echter een grote rol speelt in de transitie die Christine doormaakt, moge duidelijk zijn. De zo kenmerkende sfeer van de lichtstad wordt subtiel neergezet door Anne Teunis en neemt de lezer mee naar de zo typerende plekken van de stad (Centre Pompidou, de boulangerie aan de overkant van de straat).

Het boek is opgesplitst in drie delen. In het eerste deel wordt Christine op het vertrekpunt omschreven; haar huidige ik krijgt diepte door de flashbacks (met haar vader, haar leven met Jacques, de gebeurtenissen in het verleden) en vindt grotendeels in Parijs plaats. Het tweede deel staat in het teken van haar relatie met Julie en speelt zich af in Christines eigen woning in Nederland; in het derde deel tot slot, voltrekt de transitie van Christine zich en begeeft zij zich weer naar Parijs.

De schrijfstijl is sprankelend te noemen: korte, effectieve zinnen worden afgewisseld door prachtige volzinnen ("Herinneringen hebben het vermogen plooien uit het verleden glad te strijken en soms zelfs vrede te sluiten met dat wat pijnlijk en onaangenaam was" en "Rouw verdwijnt nooit, het laat zich slechts temmen door de tijd"). Dit in combinatie met het lichtvoetig aanstippen van zware onderwerpen maakt dat je door het verhaal heen vliegt en dat het verhaal -ondanks de pittige onderwerpen- nooit zwaar wordt. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de relatief korte hoofdstukken en het feit dat het verhaal in drie delen is opgesplitst. Omdat er echter een duidelijke ontwikkeling plaatsvindt en je door de veelvuldig gebruikte flashbacks steeds meer informatie vergaart, past deze schrijfstijl ook wel heel goed. Anne Teunis maakt weinig gebruik van echte cliffhangers maar prikkelt de lezer desalniettemin voldoende om door te willen lezen.

De thema's liefde en rouw komen in Retour Parijs ruimschoots aan bod. Toch zou ik ook het thema “transitie” willen noemen. Iets wat Anne Teunis op een herkenbare manier beschrijft, waarbij ze de lezer verleidt om te reflecteren en tegelijkertijd de boodschap meegeeft hoe mooi het leven kan zijn als je je openstelt voor het onbekende.

Al met al is Retour Parijs een mooi debuut dat zijn plekje in de boekhandel zeker verdient. Een bijzonder punt van aandacht hierbij is uitgeverij GiST (https://uitgeverijgist.nl/) waar boeken worden uitgegeven die geschreven zijn door mensen met levenservaring. En dat is precies wat je voelt in "Retour Parijs"

Meer recensies van Barbara