Goed en origineel debuut

Mloez 06 maart 2025
Namens AmboAnthos mocht ik boek In een oogwenk van Jo Callaghan lezen. Het boek is het debuut van deze auteur.
Rechercheur Kat Frank neemt deel aan een pilot bij de politie waarbij zij leiding gaat geven aan een nieuw team welke cold cases gaat onderzoeken. Hierbij heeft ze een aantal collegae die haar ondersteunen; inspecteur Hassan, brigadier Brown en Lock. Het bijzondere aan Lock in dat het gaat om een Artificially Intellegent Detection Entity. Rechercheur Kat ziet dit echter niet zitten. Zij is pas net weer aan het werk nadat haar echtgenoot is overleden en nu haar zoon Cam pas weer een beetje beter in zijn vel zit.

Het boek neemt je vanaf het begin mee. De schrijfstijl is vlot en beeldend. De personages zijn goed en voldoende uitgediept. Het verhaal zorgt ervoor dat je steeds maar weer verder wilt lezen. Het is mooi om te lezen dat de argwanendheid van Kat tov van de AIDE tijdens het verhaal minder wordt. Al blijft zij kritisch dat dat menselijk inzicht en ervaring heel belangrijk is en AI niet kan vervangen hoe goed Lock ook zijn best doet. Het verhaal is spannend en meeslepend. Maar ook een blik op wat AI allemaal kan betekenen in het dagelijks leven en in hoever in onze privacy ook echt onze privacy. Een boek welke mij even heeft bezig gehouden. Niet alleen het spannende verhaal maar ook de (on)mogelijkheden van AI. Ik ga zeker een vervolg lezen.

Meer recensies van Mloez