Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Eva Burgers schreef boeken voor de jeugd, waaronder de thrillers Stille getuige en Flashback. Hierop volgde een nieuwe crime serie, getiteld Kaya Crime, met hoofdpersoon Kaya als de 23-jarige rechercheur in De strijd om de macht en Tot de dood ons scheidt. Stil is de eerste thriller die Burgers voor volwassenen schreef. Daarbij hielp het dat ze vijftien jaar als rechercheur op de afdeling zware criminaliteit van de Amsterdamse politie en daarna als journaliste bij verschillende kranten werkte. Haar hoofdpersoon Robin Escher in Stil volgde hetzelfde loopbaantraject.    

Robin Escher werkt als rechercheur bij de Amsterdamse politie, maar belandt in de problemen wanneer ze naar aanleiding van een door een collega geuite klacht desgevraagd in vertrouwen aan de officier van justitie bevestigt dat het er zo nu en dan seksistisch toegaat op de afdeling. Wanneer dit bij de chef van de afdeling bekend wordt, wordt ze tegengewerkt. Alleen haar partner bij de politie Storm Burns steunt haar enigszins.    

‘Leer hier alsjeblieft van. Je moet niet praten over collega’s,’ zei Storm. ‘Dat hoort niet in onze cultuur. Je houdt elkaar de hand boven het hoofd, altijd. En als je problemen met collega’s hebt, dan zeg je dat tegen de persoon in kwestie.’ Hij keek Robin zwijgend aan. ‘Dat ik je dat na zoveel jaar nog moet uitleggen,’ mompelde hij.    

Als Robin daarna vermoedt dat de chef van de afdeling niet te vertrouwen contact onderhoudt met criminelen van de Arguszaak die zij aan het onderzoeken is, wordt het haar te veel.    

Het verhaal is opgebouwd uit een proloog en vier delen. Evenwicht qua omvang tussen deze delen ontbreekt. De eerste twee delen zijn uiterst kort. Deel vier, dat met deel een het heden beschrijft waarin Robin journaliste is, is veruit het langst; het beslaat meer dan de helft van het verhaal. De delen twee en drie gaan over Robins tijd bij de politie; de twee pagina’s tellende proloog betreft de periode tussen de delen twee en drie. Daarmee wordt het de lezer in het begin niet gemakkelijk gemaakt om de draad op te pakken, maar als dit eenmaal gebeurd is, dan komt de vaart in het verhaal en laat het niet meer los. Met de vaart komt ook de spanning. Duidelijk wordt dat er een lek bij de politie is, aangezien de criminelen van Argus altijd weten te anticiperen op acties die de politiemacht uitvoert.

Als men niet bekend is met het reilen en zeilen bij een rechercheafdeling dan geeft het lezen van dit boek er een interessant en aannemelijk beeld van. De schrijfster creëert een bijzondere sfeer, die uitnodigt tot doorlezen. De lezer leeft en voelt mee met Robin die het tussen haar voornamelijk mannelijke collega’s bepaald niet gemakkelijk heeft.    

De treffende dialogen tussen de rechercheurs en de goede schrijfstijl maken het lezen plezierig. De personages zijn goed gekarakteriseerd, vooral die van Robin en Storm. Robin is een nieuwsgierig, vasthoudend persoon, die wars is van onrecht en het liefst haar eigen gang gaat. Daarbij gaat ze zo op in haar werk, dat dit wel eens ten koste kan gaan van haar privéleven en dit terwijl haar dochter haar alles is. In haar werk is Storm degene die haar het meest bijstaat. Robin heeft er moeite mee dat Storm conflicten met zijn chef en collega’s wil vermijden, maar uiteindelijk kiest Storm, een stoere kerel met een klein hart, helemaal partij voor Robin en wordt hij een trouwe bondgenoot.    

Vergeleken met hetgeen eraan voorafgaat is de ontknoping ingewikkeld, vooral omdat veel personen een rol spelen. Daardoor wordt het moeilijk te voorzien hoe het verhaal gaat eindigen, een positief punt voor een misdaadroman. Wie Stil heeft gelezen zal zeker benieuwd zijn naar het vervolg dat naar verwachting in september 2020 verschijnt.

Reacties op: Prima begin van een nieuwe serie

Gesponsorde boeken