Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Psychopaten, wie zijn ze?

Our Library Belgium 16 februari 2024
Mensen met psychopathie worden vaak neergezet als kille monsters die gruwelijke misdaden begaan en geen berouw of spijt tonen. Maar klopt dat beeld wel?

Toegegeven, ik behoorde ook wel tot de groep mensen met enkele vooroordelen over psychopathie en dit voornamelijk uit onwetendheid.

In 'Psychopaten, wie zijn ze?' bespreekt en ontkracht prof. dr. Kasia Uzieblo de misvattingen die bestaan over psychopathie.

Van begin af aan is zij duidelijk over wat je mag verwachten. Het boek is zeker geen opsomming van bloederige details en moordzaken. Daarentegen krijg je wél wetenschappelijk onderbouwde info en kom je onder meer te weten hoe psychopathie kan ontstaan.

De uitleg in het boek is helder en toegankelijk. Als leek vond ik de uitleg begrijpbaar en goed verwoord. Ik leerde onder meer dat de diagnose stellen niet evident is: er is geen echte consensus en psychopathie is (nog) niet apart opgenomen in DSM-5. Dat vond ik best verrassend. Wel is er het meetinstrument PCL-R. Men spreekt van een hoge mate van psychopathie wanneer iemand hier meer dan 30 op scoort.

Volgens dit instrument zijn er 20 kenmerken van psychopathie en deze zijn opgedeeld in 2 factoren en 4 domeinen. Deze worden allemaal overlopen per domein/facet. Hierbij haalt ze ook voorbeelden aan van mensen die ze in haar praktijk behandeld heeft.

Verder wordt het verschil tussen psychopathie bij vrouwen en mannen aangehaald, leer je meer over het verband tussen psychopathie en jeugdcriminaliteit en last but not least: kunnen psychopaten nu behandeld worden of niet? Een erg interessant boek dus!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Our Library Belgium

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?