IJslandse Geheimen

Peggy BooksWithBooks 25 november 2024
Een reis door de tijd

Dit boek is het tweede deel in de serie met rechercheur Hildur Rúnarsdóttir, en het bouwt voort op de intriges en emotionele diepgang die in het eerste deel zijn geïntroduceerd. Lees dus zeker eerst deel één voor je aan dit deel begint.

Rechercheur Hildur Rúnarsdóttir en haar Finse partner Jakob Johanson worden geconfronteerd met een schokkende moord op een invloedrijke zakenman op een afgelegen langlaufpiste. Een week eerder is er een vliegtuigje vlak bij Reykjavik neergestort, waarbij de piloot om het leven komt. Op het eerste zicht lijken de twee zaken niks met elkaar te maken te hebben, maar is dit ook zo ?

Terwijl Hildur het onderzoek leidt, wordt ze gedwongen om haar eigen verleden onder ogen te zien. De verdwijning van haar zusjes Rósa en Björk achtervolgt haar al jarenlang. Ook Jakob wordt geconfronteerd met zijn demonen…

Echo’s van Ijsland

Rosa en Björk is een meeslepende thriller die je meeneemt naar de ruige en mysterieuze fjorden van IJsland. De IJslandse folklore en mythologie spelen een belangrijke rol in het verhaal, wat de mystiek en de culturele context van het land benadrukt. Ik had hier zeer gemengde gevoelens bij. Het gaf enerzijds een meerwaarde aan de setting en de sfeer van het verhaal (en het gaf me ook direct goesting om mijn koffers te pakken en opnieuw Ijsland een bezoek te brengen), anderzijds was het soms net iets teveel van het goede. Wat volgens mij echt overbodig was, was de aandacht die aan Corona gegeven werd. Maar dit is muggenzifterij. Het is een geweldig boek, dat moeilijk aan de kant te leggen valt. Rämö weet een perfecte balans te vinden tussen spanning, karakterontwikkeling en een rijke setting, waardoor het verhaal zowel boeiend als ontroerend is.
Het is een mix van spanning, emotionele diepgang en de betoverende schoonheid van het IJslandse landschap.

IJslandse Geheimen

De plot ontvouwt zich in een meeslepende mix van heden en verleden. Terwijl Hildur de moord onderzoekt, worden flashbacks naar haar jeugd en de verdwijning van haar zusjes ingevoegd. Dit zorgt ervoor dat je helemaal het verhaal ingezogen wordt. Je bent continu allert en zoekt mee naar aanknopingspunten. Het boek bevat vele lagen die naadloos met elkaar verweven zijn. Het verleden van Hildur met daarbij en haar emotionele toestand, maar ook het verleden van Jakob met zijn gevoelens. Daarnaast spelen de hedendaagse gebeurtenissen en door de flashbacks krijg je ook inzicht in het leven van Hildurs moeder. De zoektocht naar de waarheid over Hildurs zusjes is net zo belangrijk als het oplossen van de moord.

Getekend door het leven en het land

Rämö heeft veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de karakters. Deze zijn zeer zorgvuldig en diepgaand en wordt gedragen door de gebeurtenissen in het verleden en heden. Hildurs verdriet en frustratie over de verdwijning van haar zusjes zijn voelbaar. Het gaat om echte en rauwe emoties. Dit geldt voor alle personages in het verhaal. Zowel de hoofd- als bijpersonages krijgen de nodige aandacht. Ze hebben elk hun eigen geheimen en motieven, wat het verhaal nog meer intrigerend maakt.
De setting van IJsland speelt een cruciale rol in het verhaal. Rämö beschrijft de ruige natuur en de afgelegen fjorden op een manier die bijna als een personage op zich aanvoelt. De koude, onvoorspelbare omgeving weerspiegelt en versterkt de spanning en de emoties van het verhaal.

Geheimen en mysteries

Rosa en Björk is een meeslepend en intrigerend verhaal dat niet alleen een spannend mysterie biedt, maar ook een diepgaande verkenning van verlies, verdriet en de zoektocht naar waarheid. Het is een boek met doordachte en mooi verweven verhaallijnen, sterke personages en een prachtig beschreven setting.
Het laat je niet alleen nadenken over de mysteries van het verhaal, maar ook over de menselijke emoties en de oorzaken die aan de basis liggen van doen en handelen. Het is een boek dat ik moeilijk aan de kant kon leggen. Een boek waarvan de titel 100% passend is en waarbij het einde je reikhalzend laat uitkijken naar deel drie van de reeks.

Meer recensies van Peggy BooksWithBooks