'Welcome to the pleasuredome''
’60 jaar Top 40, de verhalen achter de hits: deel 2 1985 – 2004’ – Godfried Nevels
Op 2 januari 1965 was voor het allereerst de Nederlandse Top 40 te beluisteren op Radio Veronica. Om het zestigjarig jubileum te vieren brengt Godfried Nevels ons in 2025 drie delen uit deze serie, met telkens een terugblik op 20 jaar Top 40.
Freelancejournalist, schrijver en muziekrecensent Godfried Nevels is terug met het tweede deel uit de trilogie 60 jaar Top 40. Dit keer bestrijkt het kleurrijke boek de periode 1985 tot 2004. Eerder verscheen er ook al ’60 jaar Top 40, de verhalen achter de hits: deel1 1965-1984’
De jaren waarin MTV een grote invloed uitoefende op de muziekmarkt. Wanneer een artiest geld over had voor spectaculaire videoclips dan was muzikaal verkoopsucces verzekerd. MTV bepaalde wie er succesvol was en wie niet. In 1981 begon MTV in de VS met de Buggles track Video killed the radio star. De helft van de band die al in 1977 dit nummer uitbracht, bestaat uit Trevor Horn. Gitarist en zanger in basis en later een uiterst succesvol producent geworden. Een uitgebreid interview met de goedlachse Trevor Horn staat in dit boek. Voor mij een van de hoogtepunten van deze uitgave. De muzikale duizendpoot die verantwoordelijk is voor het succes van zeer veel artiesten en songs krijgt alle ruimte om zijn verhaal te doen.
De top 40 bestond in de tweede helft van de jaren ’80 uit visuele acts. Je moest er bijzonder uitzien, je moest je bijzonder gedragen en je was verzekerd van succes. Enkele succesvolle artiesten komen uitgebreid aan het woord zoals Gloria Estefan (naast soloartiest ook frontlady van The Miami Sound Machine) en Peter Kingsbery de voorman van Cock Robin (The promise you made).
Sommige artiesten camoufleerden hun gebrek aan gewenste looks door het inhuren van knappe mensen die hen vervingen in clips en op het podium. Een van de bekendste visuele nepartiesten waren de jongens van Millie Vanilli. Fab Morvan en Rob Pilatus (Girl you know it’s true) vormden het gezicht van de band, maar konden geen noot zingen. Het geheel was geproduceerd door Frank Farian die ook al met Boney M in de jaren ’70 een soortgelijke act had geformeerd. Toen het nieuws naar buiten kwam dat beide heren er weliswaar goed uitzagen maar niet konden zingen, stond de muzikale wereld op zijn kop.
Rob Pilatus kon de druk van de onthullingen niet aan en maakte een einde aan zijn leven. Het interview met Fab Morvan vind je in dit boek en is openhartig en kwetsbaar van aard.
Lees interviews met leden van wereldberoemde bands als Run DMC, ZZ Top, INXS, Pearl Jam en The Offspring. Of met Nederlandse bands uit de Eurodance periode zoals Ray Slijngaard van 2 Unlimited en Desray van 2 Brothers on the 4th Floor.
Iedere bladzijde die je tijdens het lezen omslaat levert weer nieuwe verrassende verhalen en beelden op. Wat mij persoonlijk is opgevallen is dat de naam van musicus en gitarist Andy McCluskey (Orchestral Manoeuvres in the Dark) op veel momenten wordt genoemd. Hij blijkt de rode draad te zijn in de interviews met een aantal artiesten.
(Talking loud and clear, saying just what we feel today)
Het boek heeft een prachtige omslag, is gebonden, en op de omslag prijken, naast het herkenbare logo van de Top 40, wederom een aantal foto’s van artiesten uit de periode 1985 – 2004.
Niet alleen aan de buitenzijde is het boek een feest. In het boek is van alles te beleven qua lijstjes, foto’s, informatie en QR-codes om Spotifytracks te openen.
Maar het kloppende hart van dit boek zijn toch wel de interviews die Nevels heeft gevoerd met een groot aantal beroemde en vergeten artiesten uit de genoemde periode.
Soms fysiek, soms via de telefoon of via Teams. Alle interviews zijn niet ouder dan 2 jaar en dit zorgt ervoor dat je niet de artiest in zijn/haar gloriejaren aan het woord laat, maar in een meer retrospectieve sfeer. Prachtig!
Ook dit tweede deel van 60 jaar Top 40 is een nostalgische achtbaanrit in de herinnering van iedere muziekliefhebber.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Met deel 2 van 60 jaar Top 40, de verhalen achter de hits verwent onderzoeker, schrijver en muziekliefhebber Godfried Nevels alle muziekliefhebbers met deze veelzijdige en kleurrijke publicatie uit de muziekgeschiedenis. Het biedt troost dat ook voor de artiesten waarvan je vroeger posters op de slaapkamer had hangen de tijd niet stil is blijven staan. Je kunt met een gerust hart terugkeren naar jouw slaapkamer van toen, om je weer even jong en zorgeloos te voelen.
Tip: Dit is het ultieme cadeau voor de feestdagen!
Persoonlijke songtekst:
‘Shooting stars never stop even when they reach the top
Shooting stars never stop even when they reach the top
There goes a supernova, what a pushover
There goes a supernova, what a pushover, yeah (oh)
We’re a long way from home
Welcome to the pleasuredome
On our way home
Going home where lovers roam
Long way from home
Welcome to the pleasuredome’
(Frankie goes to Hollywood– ‘Welcome to the pleasure dome’)
Peter
Boekencast
Genre: muziek biografie en naslagwerk
Uitgeverij: DATO (een imprint van uitgeverij Lecturis)
ISBN: 9789464265387
Uitvoering: gebonden hardcover
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: juli 2025
Hartelijke dank aan DATO en Godfried Nevels voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.