'Mama, i'm coming home'
‘Laatste Sacramenten’ – Ozzy Osbourne
Jean-Paul Heck, muziekjournalist, auteur, hoofdredacteur en drummer tipte mij dit boek. Het is een groot compliment waard dat Unieboek en Spectrum boeken zoveel prachtige muziekboeken uitgeven en/of vertalen. Zeker voor de muziekliefhebber die, naast veel muziek beluisteren, ook veel over muziek wil lezen en weten.
Er is al eens eerder een biografie van Ozzy verschenen. In 2009 werd I am Ozzy uitgebracht. Er verschenen nog veel meer boeken over Ozzy Osbourne maar daar waren andere auteurs voor nodig. I am Ozzy en Last rites (Laatste sacramenten) werden door Ozzy zelf geschreven. Een heel team van vertalers heeft zich beziggehouden met de Nederlandse vertaling en die is naast razendsnel (het boek verscheen op hetzelfde moment in het Engels als in het Nederlands) ook kwalitatief van zeer hoog niveau.
Muziekicoon Ozzy Osbourne was naast soloartiest ook de zanger van de legendarische band Black Sabbath. Vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw tot dit jaar heeft Ozzy grote invloed gehad op de muziekwereld.
Wanneer je Ozzy Osbourne niet zou kennen van zijn muziek ken je hem wellicht uit de gloriedagen van TV-muziekzender MTV. Een zender die eind van dit jaar stopt met zijn uitzendingen. In de jaren ’80 moest ieder nummer een videoclip hebben en toen deze hoogtijdagen voorbijgingen richtte de zender zich als 1 van de eerste op als programmamaker waarbij ze de kijker een blik gunden in het leven van bekende mensen. In de meest bekeken aflevering van MTV Crips bracht de televisiecrew een bezoek aan het huis van Ozzy Osbourne, zijn vrouw Sharon en de kinderen Jack en Kelly. Hieruit ontstond het plan om een realityserie te starten met dit gezin in de hoofdrol. Het bleek een groot succes en de serie kreeg uiteindelijk vier seizoenen aan controversiële beelden uit dit gezin.
Door een dramatische val en de diagnose Parkinson veranderde Ozzy van een shockrocker in een man die broos oogde en zijn keuzes niet langer met zijn hart of hoofd kon maken, maar alleen nog naar zijn lichaam moest leren luisteren. Deze periode krijgt de meeste aandacht in dit boek.
Op de achtergrond zie je voortdurend het decor van muziek, roem, succes, drank, drugs en optreden. Op de voorgrond zie je letterlijk en figuurlijk een gebroken man die zich geconfronteerd voelt met de teloorgang van zijn fysieke lichaam. Hij stopt met alles wat God verboden heeft, hij richt zich op zijn liefde voor zijn vrouw Sharon, op zijn kinderen en kleinkinderen. Hij kijkt terug op zijn leven en heroverweegt zijn gemaakte keuzes.
Hij neemt je mee op zijn eindeloze tocht naar medische revelatie. De repeterende cyclus van pijn naar de diagnose, de ingreep, de revalidatie, het herstel en de terugkeer van de pijn. Heel herkenbaar en goed beschreven. Als lezer krijg je ook veel info over de enorme verschillen tussen de Engelse en de Amerikaanse gezondheidszorg.
Daarnaast neemt Ozzy het besluit om weer op te treden. En moet hij keer op keer de teleurstelling verwerken dat een tournee en optreden er niet langer inzit. Uiteindelijk voltooit ook Ozzy zijn door sir Elton John bezongen Circle of Life met een optreden in Birmingham op 5 juli 2025, op een steenworp afstand van zijn geboortehuis.
Omdat Ozzy zelf de auteur van dit hartverwarmende, grappige, ontwapenende en liefdevolle boek is, ontbreekt het bericht over zijn overlijden. Zijn laatste woorden waren: ‘Kiss me. Hug me tight’, die hij sprak tegen zijn vrouw Sharon. Ozzy Osbourne overleed op 76-jarige leeftijd, op 22 juli 2025.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Laatste sacramenten beschrijft de tweede helft van het leven van Ozzy Osbourne. Hij komt tot bezinning en kijkt terug op zijn leven. Niet puur naar zijn eigen handelen, maar meer naar wat de effecten van zijn eigen handelen hebben betekend voor de mensen in zijn omgeving. Hij bedankt naasten, hij eert overledenen, hij verontschuldigt zich voor zijn gedrag bij vrienden en musici en hij geniet voor de laatste keer van het leven.
Juist hierdoor is Laatste sacramenten niet alleen een boek voor alle fans van Black Sabbath of Ozzy Osbourne, maar ook een boek voor mensen die open staan voor zelfreflectie en boetedoening. Het is een wonderschoon eerbetoon aan zowel het leven zelf als aan één van de meest controversiële iconen uit de muziekgeschiedenis.
Persoonlijke songtekst:
‘Times have changed and times are strange
Here I come but I ain’t the same
Mama, I’m comin home
Times go by, seems to be
You could have been a better friend to me
Mama, I’m comin home’
(Ozzy Osbourne – ‘Mama, i’m coming home’)
Peter
Boekencast
Genre: biografie muziek
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000403776
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 352
Verschijningsdatum: oktober 2025
Hartelijke dank aan Unieboek Het Spectrum voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.