'A whiter shade of pale'
‘Platenbaas’ – Gerard Ekdom
Gerard Ekdom (1978) is al zo lang op verschillende radiozenders te beluisteren dat je, pas bij het lezen van dit boek, ziet dat hij nog best jong is. Hij is naast radiomaker ook tv-presentator, samensteller van diverse verzamelalbums en bovenal is hij zelf verzamelaar van muziek. Geboren in Utrecht, in een tijd zonder internet. Zijn liefde voor muziek ontstond al op zeer jonge leeftijd. Je moest wachten tot een nummer op de radio kwam om te weten dat het er was, wie het was en hoe het heette, zodat je op zoek kon gaan naar de single in de platenwinkel. Of kijken naar het muziekprogramma op de beeldbuis:
‘Met natte haartjes wachten totdat Toppop begon. Daar zag je je helden en ontdekte je nieuwe muziek.’
Ruim een decennium eerder liep deze recensent hetzelfde pad. Alle spaarcentjes die hij bezat en al het geld dat hij kreeg voor klusjes, of van opa en oma, ging naar de platenwinkel; de snoepwinkel voor muziekfanaten.
Ekdom werkte bij alle grote radiozenders in Nederland waaronder 3FM, NPO Radio 2, Radio 10 en sinds september 2024 bij Radio Veronica.
Ekdom kreeg de bijnaam Dokter Pop, nadat hij een rubriek startte op de radio waarin mensen geholpen werden met het vinden van titel en artiest, wanneer ze alleen een deel van het gezochte nummer konden beschrijven of neuriën. De meest vroege analoge versie van Shazam, zo zou je het kunnen zien.
In één van de ontelbare verhalen van Platenbaas, geeft Ekdom aan dat het tegenwoordig heel anders werkt voor de jonge muziekliefhebber. Met de komst van Spotify en YouTube is alle muziek voor iedereen direct toegankelijk en te vinden. Je hoeft niet eens meer op te staan, laat staan te zoeken.
Toch verzamelt ook de jeugd weer volop vinyl omdat je uiteindelijk toch meer in je handen wilt houden dan alleen je mobiele telefoon.
Muziek, je kunt er boeken over schrijven.
Allereerst grote complimenten voor het omslagontwerp en de opmaak van het binnenwerk. Het boek is een ware beauty. Glanzende albumcovers op de achterzijde en op iedere van de ruim 200 pagina’s een kleurenfoto. Kosten noch moeite zijn gespaard om hier iets bijzonders van te maken.
Helemaal achter in het boek kun je de QR-code scannen om verreweg de meeste van de beschreven nummers te beluisteren. En wederom heb ik de vraag: waarom achter in het boek? Je wilt toch luisteren en lezen tegelijk?
Het boek start met een vraag. Welk muzieknummer (het woord liedje weiger ik te gebruiken) stond er op nummer 1 toen jij werd geboren? Het antwoord van de recensent, op deze vraag, lees je onderaan deze recensie bij de persoonlijke songtekst. En ja, dat is heel lang geleden. Een ware klassieker. Net als het nummer…
In Platenbaas valt er zoveel te genieten. Ook voor de doorgewinterde muziekfan is er volop ‘nieuws’ onder de zon. Vooral de vergeten pareltjes en de net-geen-hit-geworden nummers vormen een feestje. Gerard kan heerlijk vertellen.
Het is extra leuk dat hij ook tussen de regels door persoonlijke feitjes doorgeeft over zijn ouders, zijn vrouw Nicole en zijn twee jongens. Het toont een stukje kwetsbaarheid bij de doorgaans vrij zelfverzekerde radioman.
Hij heeft ook zijn fotoalbums bekeken en gedeeld waardoor je niet alleen leest over zijn ontmoetingen met de groten der aarde, maar ook de foto’s kunt bekijken. Hier zitten ook veel artiesten tussen die er helaas niet meer zijn.
Het boek bestaat uit 13 getitelde hoofdstukken en impliceren hiermee een bepaalde opbouw en structuur. Er is echter geen sprake van structuur. Geef Ekdom een tekstverwerker en hij rammelt aan één stuk door. Hij vliegt als een ADHD’er van links naar rechts, van nu naar toen en van de hak op de tak.
En dat is verrukkelijk. Niet eerst de jaren ’60, dan de jaren ’70, …
Niets daarvan. Hij kan van april 2025 binnen een zin naar The Beatles en vervolgens door naar Björk. Het gaat over het gebruik van samples, fonetisch meezingen met muziek toen je jong was, Live-aid, kersthits en vervolgens over het feit dat ieder koppel wel een ‘dat is ons nummer’ heeft.
‘En nog elke keer dat ons nummer voorbijkomt, knijpen we effe in elkaars handje.’
Dit maakt het een groot onvoorspelbaar avontuur. Een ervaring als het banjeren door een oerwoud aan muziek, met een machete in de hand.
Het heeft ook een klein nadeel. Het is heerlijk om te lopen zonder kaart, maar je komt hierdoor soms op plekken waar je al eerder bent geweest. Ik denk dat ik meer dan tien anekdotes al eerder in het boek las. Dit had door iemand geredigeerd moeten worden. Het zorgt voor een ster minder voor een boek dat ik de rest van mijn leven zal koesteren. Ik ken Gerard niet persoonlijk, toch is hij echt één van mijn allerbeste muziekvrienden.
⭐️⭐️⭐️⭐️ Als Platenbaas neemt Gerard Ekdom iedere muziekliefhebber mee naar zijn enorme verzameling hits, bijna-hits en helaas-geen-hits, puttend uit zijn imposante collectie cd’s, lp’s en singles. Daarnaast vertelt hij over de vele interviews en ontmoetingen die hij in de loop van zijn leven al heeft gehad met zangers, zangeressen, producers en muzikanten uit de muziek. Maak ruimte in je platenkast en voeg dit boekje toe aan je muziekverzameling.
Persoonlijke songtekst:
‘We skipped the light fandango
Turned cartwheels ‘cross the floor
I was feeling kinda seasick
But the crowd called out for more
The room was humming harder
As the ceiling flew away
When we called out for another drink
The waiter brought a tray
And so it was later
As the miller told his tale
That her face at first just ghostly
Turned a whiter shade of pale’
(Procol Harum – ‘A whiter shade of pale’)
Peter
Boekencast
Genre: muziek
Uitgeverij: ls amsterdam
ISBN: 9789021059181
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 224
Verschijningsdatum: november 2025
Hartelijke dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.