'Een glaasje bier'

Peter van Bavel Peter van Bavel
23 mrt 2026

‘Bier’ – Bert Kruismans & Luc de Raedemaeker

Bert Kruismans (1966) is het pseudoniem van Bert Hilda van der Cruyssen, een stand-upcomedian. Hij was winnaar van de Slimste Mens met een extreem hoge totaalscore en werkte als redacteur en scenarist mee aan verschillende radio- en televisieprogramma’s. Hij schreef eerder ondermeer de boeken België voor beginnelingen, Meneer de Notaris en De blote Belg. Hij schreef ook columns voor Bier Grand Cru.

Luc de Raedemaeker (1972) is docent Bierkunde. Hij levert bijdragen aan Vlaamse magazines als Hopper, Zytholoog, Vino magazine en aan magazines uit de Verenigde Staten en China. Hij is hoofdredacteur van het Belgische Bier Grand Cru en het Chinese Beer Link. Daarnaast schreef hij diverse boeken over het schuimende gerstenat: Het Belgisch Bierboek, Op de fles en Bier, een goed verhaal bij elk glas bier.

Samen schreven zij vanuit hun kennis en liefde voor bier dit boek Bier.
Als bierliefhebber is het prachtig om tussen alle culinaire boeken een nieuw boek over bier aan te treffen. Toen het boek werd bezorgd, was er toch een lichte teleurstelling. Boeken zijn om te lezen, maar boeken over eten en drinken weten altijd alle zintuigen te prikkelen door gebruik te maken van visuele ondersteuning.
Helaas, dit boek moet het niet hebben van prikkelende foto’s, vrolijk zetwerk of ander beeldmateriaal. Los van een grijze pagina aan het begin van de verschillende hoofdstukken ziet het er ronduit saai en onaantrekkelijk uit.

Omdat over smaak niet te twisten valt, stort deze recensent zich vol overgave op de inhoud. Deze recensent is groot liefhebber van bier. Daar waar de een het ene pilsje na het andere naar binnen klokt, gaat het bij hem om smaak, geur, structuur, afkomst en verscheidenheid in aanbod. Hij drinkt het liefst speciaal bier en logt zijn ervaringen op de app Untappd. Zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar dikke stouts, porters, barley wines en frisse IPA’s.

Daar waar je bij wijn de keuze hebt uit verschillende kleuren, druifsoorten en landen (met hun specifieke klimaat en bodemsoort), zijn de mogelijkheden en variabelen bij het brouwen van bier nog ontelbaar malen groter. Sommigen noemen zich dan ook geen brouwer maar engineer. Dat is niet zo gek.
Met de ingrediënten water, graan, hop en gist kun je immers een wereld aan smaken creëren.

Tijdens de coronapandemie floreerde de biermarkt als nooit tevoren. Er viel weinig te genieten van de wereld om ons heen dus storten we ons op het brouwen en drinken van bier. Inmiddels is de wereld weer veranderd, naar het nieuwe normaal, en dit heeft ertoe geleid dat veel brouwers om financiële redenen hun activiteiten hebben moeten staken. We drinken simpelweg steeds minder bier, terwijl de kosten om het te fabriceren almaar stijgen. Daarnaast hebben economische effecten ook invloed op ons aankoopgedrag. Veel speciaalzaken waar bier werd aangeboden ondergaan hierdoor hetzelfde lot.

Toch valt er nog veel te genieten. En veel over bier te vertellen. En dat laatste kun je volop lezen in dit handzame boek. In de inleiding weten de auteurs je al te prikkelen door je te vragen naar de definitie van bier. Niet zo eenvoudig om te bedenken.
Daarna nemen ze je in tien hoofdstukken mee in een duizendtal weetjes over soorten, landen, de historie, de cultuur, de verpakking en de onderlinge verschillen.
De verhalen zijn afgedrukt in een prettig te lezen lettertype en lettergrootte en hebben veelal de lengte van een column. Dat maakt dat je niet het hele boek in 1 keer nuttigt, maar in kleine nipjes. De hoofdstukken zijn genummerd, evenals de paragrafen.

Het enige nadeel tijdens het lezen zijn de kruisverwijzingen die als een soort verborgen puzzel in het boek zijn opgenomen.
Zo zit er bijvoorbeeld midden in de tekst van 5.5 een vetgedrukte verwijzing naar (1.8) zodat je nog even kunt terugbladeren naar dat verhaal. Maar andersom zit de verwijzing er ook in. Dus wanneer je het boek bij hoofdstuk 1 begint te lezen, krijg je bij 1.8 ook de verwijzing naar (5.5). Het heeft voor de lezer geen toegevoegde waarde en veroorzaakt slechts onrust. De verwijzingen zijn veelvoorkomend. Je kunt ze het beste negeren en wanneer je hier wel op anticipeert zit je binnen 5.5 de hele tekst te doorzoeken naar de verwijzing met de melding (1.8) in de tekst. 5.5 bevat namelijk ook verwijzingen naar (5.2) en (5.6)

Veel van de verhalen bevatten zoveel geweldige informatie dat je ze in het hoofd meeneemt naar de eerstkomende borrelavond met vrienden, om ze te delen.
Zeker wanneer het desbetreffende biermerk of de biersoort op tafel verschijnt.
De teksten zijn Vlaams van toon (dat is zo charmant), en bevatten veel lucht en humor.
Alle verhalen hebben een pakkende titel waardoor ze prikkelend genoeg zijn om ze te willen lezen.
Voor de kersverse bierfans staat achter in het boek een lijst met verklarende biertermen, zodat je weet wat de verschillen tussen lager, een ale en een Lambiek zijn.

Een inhoudsopgave met de titels van niet alleen de hoofdstukken, maar ook de verschillende titels van de paragrafen, zou van grote meerwaarde zijn geweest.
Wanneer je nu bijvoorbeeld het verhaal zoekt over de bieren uit Watou, zoek je toch door het hele boek naar de juiste bladzijde.

Kortom: Bier moet het hebben van de inhoud, niet van de verpakking.

⭐️⭐️⭐️ Met Bier leveren Bert Kruismans en Luc de Raedemaeker een bierencyclopedie af vol geschiedenis, kennis, wetenswaardigheden en weetjes over bier. Na afloop kunt u zich een water-, hop-, graan- en gistsommelier noemen.

Persoonlijke songtekst:

‘Ooh, een bier, een bier, een glaasje bier, dat gaat er altijd in
Een bier, een bier, een glaasje bier, ik heb toch zo een zin
Kom, geef me nog een pilsje, m’n glas is alweer leeg
Zo’n mooie met een schuimkraag, die ik daarnet nog kreeg’

(André Hazes – ‘Een glaasje bier’)

Peter
Boekencast

Genre: bier, culinair, cultuurwetenschappen
Uitgeverij: Ertsberg
ISBN: 9789464984439
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 224
Verschijningsdatum: oktober 2025

Hartelijke dank aan uitgeverij Ertsberg voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar, in ruil voor deze eerlijke recensie.

Meer recensies van Peter van Bavel