Onderhoudend en leerzaam!
Een verrassing zeg, dit boek. Suikerbastaard is gebaseerd op de voor mij nauwelijks bekende geschiedenis van een groot bedrijf uit Nederland die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw grote suikerfabrieken uit de grond stampte in de binnenlanden van Ethiopië. Jaap Scholten (mij nog onbekend) heeft hier een grote roman omheen gebouwd waarin hij tegelijkertijd de roerige geschiedenis van Ethiopië in de 20e eeuw beschrijft maar dit etaleert via persoonlijke verhalen (fictie en feit compleet vermengd). Dit heeft een prachtige leeservaring opgeleverd in een passende jas (of omslag).
Kort gezegd draait het om Frederik, schrijver en nazaat van een groot familiebedrijf Dupont (ofwel Stork). In een aflevering van Spoorloos beweert een donkere man genaamd Dawit een zoon van zijn grootvader te zijn. De Duponts willen dat dit 'onzin'verhaal hun en hun vader's/opa's naam niet verder bezoedeld en aldus reist Frederik naar Ethiopië om Dawit te zoeken (maar ook omdat in dit verhaal een potentieel nieuw boek voor hem zit). Hij wordt daarbij vergezeld door jeugdliefde Mila, die op haar beurt op zoek is naar haar vader die naar zeggen hun gezin verlaten heeft en in Ethiopië zou verblijven. Het boek is opgedeeld in drie delen met verrassende en originele wendingen en perspectieven. Pas als je het boek na lezing naast je neerlegt zie je alle verbanden.
Dit alles levert een zeer onderhoudend boek op. Het is niet zo dat hier een ware taalkunstenaar aan het werk is maar het leest gewoon lekker en vlotjes weg mede dankzij de afwisselende verhaallijnen. Zo zie je het door de ogen van een hoge baas maar ook via een arbeider van hetzelfde bedrijf. Tel daarbij dat je ook nog heel wat oppikt van de (soms gruwelijke) geschiedenis van het voormalige Abessinië en de Nederlandse relatie met het land.
Er zijn best een paar kleine kanttekeningen, zoals Frederik die nogal afgeeft op de huidige maatschappij en dit komt soms wat zeikerig over. Ook zijn er een paar bijpersonages die duidelijk opgevoerd worden om wat wetenswaardigheden op te dreunen. Echter heeft dit verder geen (grote) weerslag op het verhaal en heb me heerlijk onder kunnen dompelen. Nu op naar zijn andere werken!