Codenaam Hélène

Rebekka leest Rebekka leest
3 apr 2026

#review #leeservaring #codenaamhélène

Auteur Ariel Lawhon brengt het verhaal van Nancy Wake, een sterke vrouw in de Tweede Wereldoorlog. Het boek Codenaam Hélène volgt haar leven via verschillende verhaallijnen in de periode van voor de oorlog tot na de bevrijding van Frankrijk. Dit zorgt voor spanning of verwarring als je er onvoldoende aandacht aan kan geven want Nancy wordt verteld via haar verschillende codenamen en eigen naam en wisselt hierdoor uiteraard op een hoog tempo.

Nancy raakt als journaliste betrokken bij het nazisme en speelt later een actieve rol in het verzet. Deze ‘grijze muis’ wordt gezocht, vlucht, gebruikt schuilnamen en helpt bij het smokkelen van mensen en documenten. Ook ondersteunt ze sabotageacties tegen de Duitsers.

Door haar sterke karakter weet Nancy zich te bewijzen. Het verhaal combineert donkere geschiedenis met felle emotie, waardoor het boeiend blijft. Zoals ik eerder zei was het soms wat moeilijk volgen - je moet echt met volle aandacht hieraan beginnen maar het is echt een mooie historische roman, een indrukwekkend boek over moed en doorzettingsvermogen van een straffe dame met de rode lipstick.

Dit was mijn eerste kennismaking met deze schrijfster en ik wou dat mijn focus iets beter was de moment ik dit boek opnam want per momenten ging ik de mist in en moest ik wat herlezen.

Meer recensies van Rebekka leest